Bill Gates en Warren Buffett

Toen Bill Gates 9 jaar was, leerde hij een zeer waardevolle routine van zijn lerares, Mrs Caffiere. Hoewel hij op dat moment nog lang niet bevriend was met Warren Buffett, paste die laatste diezelfde routine ook al toe. Het heeft beide heren geholpen een van de rijkste personen ter wereld te worden. En de wetenschap bewijst dat ook jij er beter van kan worden.

De jonge Bill Gates was een fervente boekenworm. In die tijd was lezen nog iets voor meisjes, maar ‘not done’ voor jongens. De chaotische nerd Bill Gates leerde van Mrs Caffiere de liefde voor het boek. Hij leerde dat hij uit boeken en via zijn onderwijzers heel veel kennis kon opdoen. Die drang naar kennis zorgt ervoor dat Gates nu nog steeds 50 boeken per jaar leest, ondanks zijn drukke agenda.

Een van de beste boeken die de rijkste man ter wereld ooit gelezen heeft, is Business Adventures. Dit boek leende hij van Warren Buffett. De beste belegger allertijden is ook zo’n fervente boekenworm. Wetenschap bewijst zelfs dat deze routine iedereen slimmer maakt. En hoe meer je weet, hoe meer succes je kan oogsten.

Buffett leest nog meer dan Gates, zo’n 500 bladzijden per dag. Hij spendeert 80% van zijn tijd met lezen. Lezen werkt zoals samengestelde interest, zegt Buffett, hoe meer je leest, hoe sneller je intelligentie ontwikkelt.

De wetenschap bewijst op verschillende manieren dat lezen op verschillende niveaus goed is voor jou.

# 1. De kans is groter dat je rijk wordt

Steve Siebold interviewde 1.200 van ’s werelds rijkste mensen. De meeste rijken hadden 1 ding met elkaar gemeen: ze lezen om slimmer te worden. Tom Corley vertoefde 5 jaar tussen 233 rijke en 128 arme mensen. Hij ondervond dat 67% van de rijken minder dan 1 uur per dag TV kijkt (en liever leest) tegenover 23% bij de arme mensen.

# 2. Je wordt er slimmer van

Uit hersenscans blijkt dat lezen je effectief slimmer maakt. Lezen zorgt voor een betere woordenschat en wereldkennis.

# 3. Meer kans op emotionele intelligentie

Mensen die literaire fictie lezen, ontwikkelen een hoger niveau van empathie en emotionele intelligentie.

# 4. Je blijft mentaal scherp

Mensen die veel lezen hebben minder last van een daling in de capaciteit van het geheugen. Veel mensen associëren lezen nog met de schoolboeken, maar een goed boek is de beste manier om jezelf beter en slimmer te maken.

Bronnen: CNBC + CNBC