gapen

De beleggers hebben de afgelopen weken mogen genieten van de euforie die er heerst op de markten. Ondanks de politieke spanningen in de wereld wisten de markten te stijgen richting hogere regionen. Dit alles ging wel gepaard met een lage volatiliteit, en dat brengt steeds meer beleggers aan het twijfelen.

Volgens Oppenheimer & Co technisch analist Ari Wald hoeven de beleggers zich niet zorgen te maken over de lage VIX-index. De analist komt tot de conclusie dat een lage volatiliteit helemaal niet hoeft te resulteren in een flinke beursval. Gemiddeld gezien suggereert een lage VIX-index zelfs dat er hogere koersen in het verschiet liggen.

Lage VIX-index hoort bij een Bull Market

vixindex-bedreiging

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Oppenheimer & Co, is te zien dat de S&P 500 index gemiddeld gezien een jaar later 9,8% hoger staat op het moment dat we te maken hebben met een VIX-index van onder de 12. Een hoge VIX-index van tussen de 20-30 laat zelfs een minder goede prestatie zien. Gemiddeld gezien staan we in dat geval een jaar later slechts 2,7% hoger.

Door middel van deze grafiek probeert Wald te laten zien dat een lage VIX-index tijdens de vorige stierenmarkten ook heel normaal was. Voor beleggers mag een lage volatiliteit volgens hem geen beweegreden zijn om aandelen te verkopen.