De goudprijs is vandaag de dag aan een mooie rally bezig. Goud heeft onlangs haar hoogste niveau, met een prijs van $1 779, in meer dan 7 jaar bereikt. Na deze rally is er echter nog meer opwaarts potentieel en hier zijn verschillende redenen voor meldt Forbes.

De eerste reden is een potentiële tweede golf van het Covid-19 virus. Beleggers die de risico’s van een tweede golf liever niet nemen, kunnen hun geld beleggen in goud. Goud staat namelijk bekend als veilige haven in crisisperiodes. In verschillende landen, maar vooral in de Verenigde Staten, ziet men een heropflakkering van het virus. Landen zijn hun lockdowns aan het versoepelen wat kan zorgen voor nieuwe besmettingen. Niemand hoopt natuurlijk op een tweede golf van besmettingen maar voor de goudprijs zou dit wel goed nieuws zijn.

De volgende reden is de nieuwe “koude oorlog” tussen de Verenigde Staten en China. Het fase 1 handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, is door Covid-19 immens kwetsbaar geworden. Er is verwarring ontstaan over het handelsakkoord en president Trump heeft zelfs gesproken over een ontkoppeling met China. China is er ook niet mee opgezet dat de Verenigde Staten zich moeien met de kwestie over Hong Kong. Al deze spanningen zouden er wederom voor kunnen zorgen dat beleggers zullen teruggrijpen naar de veilige haven goud.

Het resultatenseizoen zal weldra haar aftrap geven. Hoewel er in het begin van dit kwartaal nog hoop was op verbetering, toen de economieën weer opengingen, is deze hoop kleiner geworden door een mogelijke heropflakkering van het Covid-19 virus. Verschillende bedrijven zullen nieuwe waarschuwingsnota’s uitsturen en dit zullen beleggers niet prettig vinden. Beleggers zullen dus misschien terug wat minder risico’s nemen waardoor de goudprijs mogelijk kan opleven.

Hoewel deze redenen allemaal voor een stijging van de goudprijs kunnen zorgen, zijn er nog tal van andere redenen waarom een stijging zou uitblijven. Als er in de nabije toekomst een vaccin voor Covid-19 gevonden wordt, zullen beleggers terug meer vertrouwen krijgen in de beurs waardoor de goudprijs niet zal stijgen en mogelijk zal dalen. Hiernaast kan het ook zijn dat de Verenigde Staten en China hun relatie terug op de rails krijgen. De ongerustheid zal verminderen en beleggers zullen meer geneigd zijn om dan aandelen te kopen.

Reacties