De goudrally van afgelopen vrijdag, kort na het Brexit debacle, is volgens analisten een voorproefje op wat komen gaat. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het edelmetaal de grens van $1.500 bereikt. De goudfutures (termijncontracten) schoten vrijdag $100 de lucht in nadat duidelijk werd dat het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten. Beleggers wilden maar één ding: veiligheid. Het besluit van de Britten heeft grote consequenties voor de financiële markten, economieën en valuta. Evenals voor het beleid van de mondiale centrale banken. “Sinds de val van Lehman in 2008 was het niet meer zo onrustig op de financiële markten”, zegt David Beahm van Blanchard and Co. “Deze ontwikkeling is zo negatief, dat de goudprijzen omhoog zullen gaan.” Een andere analist, Ned Schmidt, uitgever van het Value View Gold Report, stelt dat alle tegenargumenten om goud te bezitten nu van tafel zijn. Hij is zelfs van mening dat goud op zeer korte termijn de barriere van $1.400 zal doorbreken, om tegen het einde van het jaar naar $1.900 door te stijgen.
Valuta devaluatie
Maar de Brexit zal niet de enige drijfveer zijn van de goudhausse. Volgens Brien Lundin van Gold Newsletter, buitelen de centrale banken over elkaar om hun valuta te devaluaren. “Maar als iedereen dat doet, valt er niets meer te devalueren”, aldus Briend.
“Alleen goud zal overeind blijven in deze wervelwind”. Briend Lundin – Gold Newsletter
Centrale banken
Chris Gaffney van Everbank World Markets zegt dat gebrek aan liquiditeit de allergrootste bedreiging vormt. Het is niet voor niets dat de Bank of England en de Federal Reserve toegezegd hebben voor meer liquiditeit te zorgen als de markten daar om vragen. Bovendien zal de rente waarschijnlijk niet meer worden verhoogd. Maar tegelijkertijd drogen de middelen van de centrale banken op, waardoor de kans op een recessie almaar toeneemt en de goudprijs hiervan zal profiteren.