Vroeg op pensioen gaan Volgens een onderzoek van Bankrate is meer dan 50% van de Amerikanen niet in het bezit van aandelen, zelfs niet via een pensioenfonds. Aangenomen mag worden dat deze situatie min of meer ook van toepassing op de Europese situatie. Verder blijkt uit het onderzoek dat slechts 14% in het bezit is van individuele aandelen via een eigen beleggersrekening. Lees hier de redenen waarom de meeste mensen geen aandelen bezitten en waarom ze dat wel zouden moeten doen.  

Ze kunnen het zich niet veroorloven (dat denken ze)

Volgens het onderzoek is het meest gebruikte excuus dat men zich geen aandelen kan veroorloven. Echter, het idee dat je een hoop geld nodig hebt om te kunnen beleggen is 100% niet waar. Je kunt zelfs al beginnen met €1.000 of minder. Een simpel voorbeeld: als je maandelijks €50 opzij zet en dit keer op keer investeert, dan is dit na 20 jaar meer dan €32.000 waard!

Men weet niet hoe of waar te beginnen

Beleggen wordt helaas niet in de schoolbanken geleerd. Daardoor weten de meeste mensen niet hoe het kopen van een aandeel werkt en zijn ze er niet van op de hoogte dat beleggen op de lange termijn altijd meer rendement oplevert dan een spaarrekening. Hoe je kunt beginnen? Koop bijvoorbeeld een ETF (aandelenmandje) en ga je daarna verdiepen in individuele aandelen. Ondanks dat weinigen dit eerder hebben geleerd, biedt het internet een zee aan informatie.

Men vertrouwt de markt niet

Velen wantrouwen de financiële markten, dan wel financieel adviseurs. Dat is nergens voor nodig. Ten eerste hoef je niet afhankelijk te zijn van een financieel adviseur. Met 2007-2008 nog vers in het geheugen zijn velen nog steeds sceptisch om te investeren. Dat is begrijpelijk, maar de meesten weten niet dat de meeste indices sindsdien ruimschoots zijn verdubbeld.

Geen excuses meer!

Alhoewel de zorgen van velen niet geheel onterecht zijn, wijst de geschiedenis keer op keer uit dat het bezit van aandelen op de langere termijn altijd loont. Velen ontbeert het ook aan de nodige kennis, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Begin met een ETF en leer zodoende op eigen tempo de wondere wereld van beleggen.