Goud Rusland en China We hebben goed en slecht nieuws voor de goudliefhebbers. Volgens het IMF steeg de goudvoorraad van de centrale banken in 2015 met 702 ton tegenover 176 ton in 2014. De totale goudvoorraad staat nu op 32.733 ton, terug op het niveau van 2002. Vooral China en Rusland zijn de drijvende krachten, maar waarom? Het goede nieuws is dat China en Rusland, de nummer 1 en 3 producenten van goud, hun achterstand op de westerse landen snel aan het goedmaken zijn. Het slechte nieuws is dat China en Rusland, nummer 6 en 7 op het gebied van de goudvoorraad, aan dit tempo nog zo’n 6 jaar nodig gaan hebben om op gelijke hoogte te komen met nummers 4 en 5 Italië (2.452 ton) en Frankrijk (2.436 ton). China In juni 2015 verhoogde China zijn officiële goudreserves van 1.054 ton naar 1.658 ton. Sindsdien rapporteert het land op maandelijkse basis. Echter tussen januari en april werd officieel ‘maar’ 11 ton toegevoegd aan de reserves. Deze reserves zijn nu zo’n $70 miljard waard wat slechts 2,1 % van de valutareserves bedraagt (tegenover 60% – 70% bij andere landen). Rusland Rusland voegde in dezelfde periode gemiddeld 14 ton per maand toe aan zijn reserves en heeft nog steeds zo’n 300 ton achterstand op het buurland. De Verenigde Staten blijft het land met de grootste goudreserves, 8.134 ton, gevolgd door Duitsland, 3.380 ton, en het IMF met 2.814 ton.

China en Rusland kopen hun goud om verschillende redenen

Zo willen beide landen hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar verlagen, vooral Rusland, en ze zoeken naar alternatieven voor de negatieve rendementen in euro’s en yen. IMF China heeft er ook alle belang bij zijn goudvoorraad op te trekken aangezien de yuan vanaf 1 oktober zal opgenomen worden in de SDR’s van het IMF. De SDR (Special Drawing Right) is een kunstmatige munt bestaande uit een mandje globale valuta. SDR’s worden niet verhandeld op private markten en hebben voorlopig nog een symbolische werken. Maar analisten zoals Willem Middelkoop en James Rickards zijn ervan overtuigd dat het IMF met de SDR’s op termijn een soort van globale munt willen maken. Het zou dan goed kunnen dat de goudvoorraad dient als pokerchips in de onderhandelingen. Maar in eerste instantie zijn het vooral meer dan $10 biljoen obligaties met een negatieve rentevoet, de sterkte van de Amerikaanse dollar en de dreiging van deflatie die ervoor zorgen dat goud bijzonder populair is in Rusland en China. Bron: MarketWatch

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!