(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,5 procent in het groen.

De Amerikaanse aandelenmarkten betrachten voorzichtigheid in aanloop naar het weekeinde, vanwege signalen dat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en zorgen over een mogelijke militaire actie tegen Syrië opnieuw oplopen.

Daarnaast maakt de markt zich op voor de start van het cijferseizoen. Grote banken als JPMorgan Chase & Co, Citigroup en Wells Fargo hebben vanmiddag de boeken geopend.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Een half uur na opening staan het consumentenvertrouwen in april en het aantal openstaande vacatures in februari op de rol.

De euro/dollar noteerde op 1,2324. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2323 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2327 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 67,00 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 71,92 dollar. In maart viel het olie-aanbod terug met 120.000 vaten naar 97,8 miljoen vaten per dag. Dit was vooral het gevolg van akkoord tussen OPEC en diverse andere grote olielanden om de productie in te perken, aldus het Internationaal Energie Agentschap, dat voor 2018 nog altijd rekent op een stijging van de mondiale vraag naar olie van 1,5 miljoen vaten per dag. Maar breekt er een handelsoorlog uit, dan zal deze raming hoogstwaarschijnlijk neerwaarts moeten worden aangepast.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase & Co is het jaar begonnen met een stevige winststijging. De winst steeg van 6,45 miljard dollar een jaar terug naar 8,71 miljard dollar. Per aandeel steeg de winst van 1,65 naar 2,37 dollar. Analisten hadden gerekend op 2,28 dollar. Het aandeel steeg voorbeurs 1,3 procent.

Ook de resultaten van Citigroup waren beter dan verwacht. Het aandeel steeg 1,6 procent na publicatie van de resultaten.

Wells Fargo rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 5,94 miljard dollar, ofwel 1,12 dollar per aandeel, op een omzet op van 21,93 miljard dollar. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Amazon.com noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent lager, nadat de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond onverwacht een decreet uitvaardigde om de financiën en activiteiten van Amerikaanse postbedrijven te onderzoeken, evenals de positie van deze bedrijven in de pakketbezorgingsindustrie.

SeaWorld Entertainment verloor 0,8 procent, na teleurstellende kwartaalcijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent hoger op 2.663,99 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het groen op 24.483,05 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,0 procent tot 7.140,25 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.