(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

De markt had vrijdag in eerste instantie moeite richting te bepalen, na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump van plan is de noodtoestand uit te roepen om de financiering voor zijn muur langs de grens met Mexico te krijgen. Anderzijds is de markt nog steeds optimistisch gestemd over een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten.

Senaatsleider Mitch McConnell zei donderdag laat dat Trump een tijdelijke begroting zal ondertekenen, waarmee een nieuwe gedeeltelijke sluiting van het Amerikaans overheidsapparaat wordt voorkomen. Om toch financiering te krijgen voor zijn muur, een verkiezingsbelofte van Trump, wil de president de noodtoestand uitroepen. Daarmee lijkt Trump opnieuw op een confrontatie met het Congres af te stevenen. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei via een rechtszaak het uitroepen van de noodtoestand aan te willen vechten.

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China zijn voor deze week afgerond. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zijn de onderhandelingen productief verlopen, hoewel naar verluidt minimale vooruitgang geboekt zou zijn in de richting van een verwachte intentieverklaring.

Het Witte Huis meldde dat de besprekingen in aanloop naar de deadline op 1 maart voortgezet zullen worden. Naar verluidt hoopt China dat met het afnemen van Amerikaanse halfgeleiders en andere goederen de spanningen zullen afnemen en de deadline voor de implementatie van de nieuwe Amerikaanse handelstarieven op Chinese goederen uitgesteld kunnen worden. Een groot deel van de winsten deze week zijn het resultaat van het optimisme over de gesprekken.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse importprijzen in januari op maand- en jaarbasis zijn gedaald met achtereenvolgens 0,5 procent en 1,7 procent. De exportprijzen daalden in januari op maandbasis met 0,6 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 0,2 procent.

De New York Fed index voor de industrie in de regio van New York is in februari gestegen. De index steeg van 3,9 in januari naar 8,8 in februari.

Later op de dag volgen industriële productiedata van januari en het consumentenvertrouwen in februari.

Olie noteerde vrijdag tot 0,7 procent hoger.

De euro/dollar noteerde halverwege de middag op 1,1249. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1276 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1299 op de borden.

Bedrijfsnieuws

PepsiCo rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal een nettowinst van 6,9 miljard dollar, ofwel 4,83 dollar per aandeel, op een omzet van 19,5 miljard dollar. De outlook voor 2019 stelde daarentegen teleur. Desondanks steeg het aandeel voorbeurs 2,3 procent.

Deere & Co verloor voorbeurs 4,6 procent. De Amerikaanse fabrikant van zwaar constructie- en landbouwmaterieel boekte in zijn fiscale eerste kwartaal een nettowinst van 498,5 miljoen dollar, ofwel 1,54 dollar per aandeel, op een omzet van 8,0 miljard dollar. De omzet was beter dan verwacht, terwijl de aangepaste winst per aandeel teleurstelde.

Nvidia steeg voorbeurs 6,0 procent. De chipfabrikant rapporteerde donderdag nabeurs beter dan verwachte resultaten. Voor het huidige boekjaar voorspelde het concern een stabiel tot iets lagere omzet, wat ook beter was dan verwacht.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,3 procent lager op 2.745,73 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het rood op 25.439,39 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 7.426,95 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.