(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het rood.

De lagere opening volgt na forse verliezen een dag eerder, vanwege de aanhoudende politieke turbulentie, waardoor de vrees dat de realisatie van Donald’s Trump pro-groei agenda verder weg is dan ooit.

De zware verkoopgolf ontstond nadat de New York Times meldde dat de Amerikaanse president Donald Trump voormalig FBI-directeur James Comey, die hij vorige week ontsloeg, zou hebben gevraagd een lopend onderzoek naar voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten. Dit zou opgevat kunnen worden als een belemmering van de rechtsgang, volgens kenners, en kan in potentie de aanzet zijn tot een afzettingsprocedure.

Inmiddels is voormalig FBI-chef Robert Mueller aangewezen als speciaal adviseur om onderzoek te doen naar de mogelijke geheime samenwerking tussen de Trump-campagne en Rusland.

Analist Charalambos Pissouros van IronFX verwacht niet dat de vraag naar risicovollere beleggingen de komende dagen zal terugkeren. “We baseren ons standpunt op de verhoogde scepticiteit in de markt over het vermogen van Trump om zijn belastingplannen door het Congres te drukken, evenals het feit dat er geen belangrijke macro-economische publicaties op de agenda staan, om beleggers van deze politieke ontwikkelingen af te leiden”, aldus Pissouros.  

In Europa was sprake van een negatief sentiment, met een verlies van 1,0 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, vanwege de oplopende politieke spanningen in de Verenigde Staten en de aanhoudende onzekerheid over het Trump-beleid.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 1,3 procent tot 19.553 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,5 procent op 3.090,14 punten.

Op macro-economisch vlak dat de economisch activiteit in de regio Philadelphia in mei fors is toegenomen. De Philadelphia Fed bedrijfsindex steeg van 22,0 naar 38,8 in mei.

Tevens werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 13 mei is gedaald met 4.000 tot 232.000.

Later op de dag volgen de leidende indicatoren van mei.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 48,41 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,3 procent goedkoper werd op 51,53 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1127. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1143 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1157 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Cisco Systems daalde 7,2 procent, nadat de Amerikaanse maker van netwerkapparatuur over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een teleurstellende outlook afgaf.

Wal-Mart steeg in de elektronische handel voorbeurs 1,5 procent, nadat de supermarkt- en warenhuisketen beter dan verwachte winstcijfers rapporteerde, hoewel de omzet licht tegenviel.

Alibaba daalde 2,9 procent, nadat de nettowinst van de online-retailer achter bleef bij de verwachtingen. Het concern kondigde tevens een inkoopprogramma aan van eigen aandelen ter omvang van 6 miljard dollar.

Applied Materials publiceert nabeurs kwartaalresultaten. De Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie steeg 0,6 procent.

Brussel heeft Facebook een boete van 110 miljoen euro opgelegd vanwege misleidende informatie omtrent de overname van WhatsApp. Het Amerikaanse social mediabedrijf zou de Commissie niet de juiste informatie hebben verstrekt toen in 2014 de overname van berichtendienst WhatsApp werd onderzocht. Facebook noteerde voorbeurs 0,2 procent lager.

General Motors gaat zijn internationale operaties herstructureren, om sterkere financiële resultaten en hogere rendementen te realiseren. Het concern neemt in het tweede kwartaal een eenmalige last van 500 miljoen dollar in verband met de herstructurering, waarvan 200 miljoen dollar in contante uitgaven. De herstructureringen moeten leiden tot een structurele besparing van circa 100 miljoen dollar per jaar. General Motors noteerde voorbeurs 0,5 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 1,8 procent lager op 2.357,03 punten. De Dow Jones index eindigde 1,8 procent in het rood op 20.606,93 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,6 procent tot 6.011,24 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.