(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

Daarmee lijkt Wall Street de opwaartse trend van donderdag voort te zetten. De Amerikaanse beurzen profiteren volgens analisten van de sterk lagere dollar ten opzichte van de euro, na het nieuws dat Duitse onderhandelaars van CDU/CSU en SPD een voorlopig akkoord hebben bereikt over een nieuwe Duitse regering.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in december op maandbasis conform de verwachting zijn gestegen met 0,1 procent. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,1 procent.

De detailhandelsverkopen zijn in december minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. Op maandbasis stegen de verkopen met 0,4 procent en op jaarbasis was sprake van een stijging van 5,4 procent.

Later op de dag volgen de Amerikaanse bedrijfsvoorraden van november.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent tot 63,20 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 68,83 dollar. 

De euro bereikt zijn hoogste punt tegenover de dollar in drie jaar”, zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex vrijdag. “Alles lijkt samen te vallen voor de euro. Nadat de ECB haar communicatie wil veranderen en cijfers uit de VS tegen vallen, breekt de euro door historische niveaus”, voegde hij toe.

De euro/dollar noteerde op 1,2133. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2064 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2032 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

BlackRock rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal een nettowinst van 2,3 miljard dollar, ofwel 14,07 dollar per aandeel, op een omzet van 3,47 miljard dollar. Het aandeel noteerde voorbeurs 1,2 procent hoger.

JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal van 2017 de winst onder druk zien staan door een eenmalige afschrijving vanwege de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Qualcomm heeft wederom het overnamebod op NXP Semiconductors verlengd. De eerder verlengde aanmeldingstermijn voor het bod zou vrijdag 12 januari aflopen. Deze termijn is nu verlengd tot en met 9 februari 2018. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Wells Fargo heeft in het vierde kwartaal van 2017 meer winst behaald. De Amerikaanse bank verloor 1,1 procent. 

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,7 procent hoger op 2.767,56 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 25.574,73 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 7.211,78 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties