Wall Street is vrijdag hoger gesloten, waarmee de Amerikaanse indexen voor de vierde opeenvolgende week hoger zijn gesloten.

De Dow Jones Industrial Average sloot 0,3 procent hoger, de S&P 500 steeg 0,5 procent en de Nasdaq won 0,5 procent.

Het eerste deel van de handelsdag schommelden de Amerikaanse aandelenmarkten tussen lichte winsten en verliezen. Marktstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial stelde dat de schommelende aandelenkoersen begrijpelijk zijn gezien de recente aanzienlijk beweging opwaarts. “Over het algemeen kun je stellen dat wanneer de aandelenmarkten richting nieuwe recordniveau’s bewegen de markt een pas op de plaats maakt en zich voorbereidt op de volgende nieuwe katalysator”, aLdus Krosby.

Voor Wall Street zal volgens marktvolgers waarschijnlijk de tweedaagse bijeenkomst van de Federal Open Market Committee op 26 – 27 juni de volgende impuls zijn. Hoewel niet wordt verwacht dat de Federal Reserve zijn belangrijkste rentetarief zal verhogen, zal de markt met name uitkijken naar tekenen over het tijdstip van de volgende renteverhoging en het tempo van volgende renteverhogingen.

“Het aanstaande Fed-rentebesluit is erg belangrijk voor de markt, aangezien duidelijk moet worden of een renteverhoging in het verschiet ligt”, aldus Krosby. De Wall Street Journal meldde dat Fed-bestuursleden steeds meer vertrouwen krijgen in de economie om een renteverhoging in de loop van dit jaar, mogelijk al in september, te kunnen rechtvaardigen. Zorgen over de gevolgen van het Britse besluit om uit de Europese Unie te stappen, in combinatie met het teleurstellende Amerikaanse arbeidsrapport in mei, was één van de redenen waarom de centrale bank eerder aangaf een renteverhoging uit te stellen.

“De markt is zeer geïnteresseerd in wat de Fed te zeggen heeft in zijn verklaring volgende week. Mogelijk neemt de markt daarna een definitief besluit over de richting van de aandelenmarkten”, aldus Krosby.

Inmiddels hebben 57 S&P 500 componenten hun kwartaalcijfers gerapporteerd en tot dusver zijn de omzet en winsten positief, meldde strateeg Peter Garnry van Saxo Bank, eraan toevoegend dat met name de financials zowel qua omzet als winst als winnaars uit de bus komen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de Verenigde Staten in juli in een hoger tempo is gegroeid. De index kwam in juli uit op 52,9, versus 51,3 een maand eerder.

De septemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,56 dollar lager op 44,19 dollar.

De euro noteerde rond het slot van de handel in de VS ten opzichte van de dollar op 1,0970.

Stijgers en dalers 

General Electric kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het industriële conglomeraat over het tweede kwartaal een 15 procent hogere omzet boekte, maar een 2 procent daling in orders rapporteerde. Het aandeel verloor circa 1,8 procent.

Whirlpool steeg ongeveer 2,7 procent, nadat het concern een beter dan verwachte omzet en nettowinst rapporteerde over het afgelopen kwartaal. Het concern verhoogde tevens de outlook voor het hele boekjaar.

Honeywell International verloor circa 2,4 procent, ondanks het feit dat het concern een beter dan verwachte nettowinst. De omzet stelde echter teleur.

American Airlines Group steeg ruim 4,0 procent, na positieve kwartaalcijfers.

Chipotle Mexican Grill steeg pakweg 5,5 procent, ondanks het feit dat het concern een daling van de kwartaalwinst rapporteerde van 82 procent.

Advanced Micro Devices won ruim 12,0 procent, nadat de chipproducent donderdag laat over het afgelopen kwartaal een nettowinst rapporteerde, versus een verlies een jaar eerder. Het concern zag de verkopen het afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna twee jaar stijgen.

Starbucks won circa 0,5 procent, ondanks het feit dat de koffieketen zijn omzetdoelstelling het afgelopen kwartaal niet haalde, vanwege de internationale en binnenlandse politieke en sociale onrust.

Paypal verloor ongeveer 6,8 procent, ondanks een stijging van de omzet het afgelopen kwartaal. Daarnaast kondigde de betalingsdienst een samenwerkingsverband aan met Visa, waardoor consumenten hun Visa-creditcard kunnen gebruiken als ze via Paypal betalen.

Visa won 1,3 procent, ondanks een daling van de nettowinst van 76 procent, vanwege eenmalige lasten gerelateerd aan de overname van zijn Europese activiteiten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties