(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De S&P 500 sloot 0,8 procent hoger op 2.673,74 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent won op 24.651,50 punten. Technologiebeurs Nasdaq schreef zelfs 1,2 procent bij op 6.936,58 punten. 

Nu de rentebesluiten van de grote centrale banken uit de weg zijn, concentreren de Amerikaanse markten zich in de laatste dagen van het jaar op de ontwikkelingen rond de belastinghervormingen in de Verenigde Staten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een jojo-effect om het sentiment op de Amerikaanse beurzen te omschrijven. Volgens Hewson vragen beleggers zich af of Amerikaanse beleidsmakers daadwerkelijk de belastingplannen erdoor gaan krijgen. 

Eerder gingen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat al akkoord met afzonderlijke versies van de plannen, waarmee onder meer de vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Die twee plannen moeten nu samenkomen in één wet die nog voor de kerst door het Congres moet worden geloodst. Echter zouden een aantal Republikeinen weer twijfels hebben en aanpassingen willen. Hoewel de markt er nog steeds op rekent dat de hervormingen erdoor komen, zou de huidige rally eindigen wanneer dit niet het geval is. 

Senator Marco Rubio van Florida zou volgens The Wall Street Journal aanvankelijk hebben aangegeven tegen de wet te stemmen, tenzij de belastingkortingen voor arme gezinnen met kinderen worden uitgebreid. Hewson van CMC Markets wees op uitspraken van president Donald Trump, die ervan overtuigd was dat Rubio uiteindelijk de plannen zal ondersteunen. Volgens de marktanalist werd dit door de markt goed opgepakt, waarna de beurzen een herstel lieten zien. Later op vrijdagavond liet Rubio op Twitter daadwerkelijk doorschemeren voor de wet te willen stemmen. 

Ook Senator Bob Corker zei vrijdagavond laat voor te gaan stemmen. De Republikein uit Tennessee was de enige senator uit zijn partij die in de eerste instantie de belastingplannen niet zag zitten. Daarmee lijkt het steeds waarschijnlijker te worden dat de wet door het Congres komt. 

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de activiteit in de Amerikaanse deelstaat New York in december is afgenomen. De Empire State index daalde van 19,4 in november naar 18,0 in december, waarmee de neerwaartse trend van een maand werd voortgezet.

Later op de dag bleek de Amerikaanse industriële productie in november verder te zijn toegenomen. De productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven nam in november op maandbasis toe met 0,2 procent, waar economen vooraf rekenden op 0,3 procent. De stijging in oktober werd bijgesteld van 0,9 naar 1,2 procent. 

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,26 dollar, ofwel 0,5 procent, hoger op 57,30 dollar, geholpen door een lekkende pijpleiding in de Noordzee en aanhoudende verlagingen van de olieproductie.

De euro/dollar noteerde op 1,1759. 

Bedrijfsnieuws

Adobe steeg 1,4 procent. Het softwarebedrijf kwam donderdagavond met vierde kwartaalcijfers die beter waren dan analisten hadden voorzien. Zelf sprak Adobe van recordresultaten op zowel kwartaal- als jaarbasis.

Qualcomm heeft wederom het bod op NXP Semiconductors verlengd. De aanmeldingstermijn voor het bod zou vrijdag 15 december aflopen. Deze termijn is nu verlengd tot 12 januari 2018. Qualcomm heeft al meerdere keren het bod verlengd sinds het bedrijf vorig jaar in oktober een bod uitbracht op NXP van 110 dollar per aandeel. De aandelen wonnen tot circa een half procent. 

Marathon Oil sloot bijna een procent lager, ondanks dat JP Morgan het advies verhoogde van Overwogen naar Neutraal. Noble Energy daalde ruim drie procent. De Amerikaanse bank verlaagde het advies van Overwogen naar Neutraal.

Costco Wholesale publiceerde donderdag nabeurs eerste kwartaalcijfers. Die werden goed ontvangen met een koerswinst van 3,3 procent, nadat het aandeel in de elektronische handel nabeurs al ruim twee procent won. Met name de vergelijkbare winkelomzet, voor de markt een belangrijke graadmeter, bleek beter dan verwacht. 

Twitter kon vrijdag ook rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de micro-blog-site donderdag op het hoogste niveau in veertien maanden sloot. Het aandeel gaf ruim anderhalf procent prijs.

Twenty-First Century Fox en Disney konden op bijval van beleggers rekenen met koerswinsten van respectievelijk 0,3 en 0,6 procent. Walt Disney koopt Twenty-First Century Fox, met uitzondering van een aantal onderdelen die voor de transactie worden afgesplitst, voor 52,4 miljard dollar in aandelen.

Oracle ging vrijdag onderuit. Het aandeel zakte 3,8 procent weg. Hoewel de winst en omzet in het afgelopen kwartaal stegen, was de outlook voor het huidige kwartaal teleurstellend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.