(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 2.904,18 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 26.145,99 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 8.013,71 punten.

Daarmee sloten de Amerikaanse aandelenmarkten de handelsdag voor de vierde opeenvolgende dag hoger af, met name gesteund door een herstel van de techfondsen. Daarnaast volgde de markt de ontwikkelingen rond de handelsgerelateerde spanningen tussen de Verenigde Staten en China, ‘s werelds twee grootste economieën. Er was donderdag enig optimisme over de kwestie, na het nieuws woensdag laat dat Washington Beijing nog een kans geeft om te proberen om nieuwe handelstarieven over 200 miljard dollar aan Chinese exportgoederen te voorkomen. Later deze maand zou een nieuwe ronde van handelsbesprekingen kunnen plaatsvinden en beleggers zijn optimistisch dat dit de kansen op een verdere escalatie van de handelsoorlog zou kunnen verminderen.

De Amerikaanse president Donald Trump twitterde donderdag echter dat de Verenigde Staten niet onder druk staan om een handelsdeal te sluiten met China. “We staan niet onder druk om een deal te sluiten met China…zij staan onder druk om een deal met ons te sluiten”, aldus Trump. “Onze markten zijn aan het stijgen, terwijl zij [de Chinese beurzen] op instorten staan. Binnenkort gaan we miljarden aan tarieven invoeren en thuis [in de Verenigde Staten] producten maken”, twitterde Trump.

Trump probeert volgens marktvolgers op deze wijze de indruk te weerleggen dat Washington er alles aan is gelegen om een handelsakkoord met Beijing te sluiten, na de uitnodiging van Washington om de handelsbesprekingen te hervatten. De uitnodiging zou volgens critici een teken zijn van zwakte.

“Er zitten veel variabele factoren in de markt. Sommige zijn positief, zoals de winstgroei, terwijl andere negatief zijn, zoals de sterke dollar. Deze tegenstrijdigheden betekenen dat de markt moeite heeft zijn richting te bepalen en het maakt van september tot nu toe een ‘enge’ maand”, zei marktanalist John Thomas van Global Wealth Management. Hij zei bezorgd te zijn dat de markt kan worden meegesleept door de lage volumes vanwege de nieuwsstroom rondom de handelsoorlog.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in de Verenigde Staten bekend dat de consumentenprijzen in de VS in augustus op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,2 procent en 2,7 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 8 september gedaald met 1.000 af naar 204.000 stuks.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie daalde donderdag op de New York Mercantile Exchange met 2,5 procent, ofwel 1,78 dollar, tot 68,59 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1692. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1696 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1626 op de borden.

Vrijdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de detailhandelsverkopen van augustus en de import- en exportprijzen, gevolgd door industriële productiedata, de Amerikaanse bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen in september.

Bedrijfsnieuws

De techsector zat donderdag stevig in de lift. Apple noteerde ruim 2,0 procent hoger, na de presentatie van nieuwe iPhones. De moedermaatschappij van Google, Alphabet, steeg circa 0,8 procent, terwijl Microsoft een kleine 1,0 procent won.

Qualcomm steeg ruim 4,0 procent, nadat het concern een versneld inkoopprogramma van eigen aandelen is gestart ter waarde van 116 miljard dollar. Ook HollyFrontier steeg na de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard dollar. Het aandeel steeg bijna 2,0 procent.

Kroger verloor circa 10,0 procent, na tegenvallende kwartaalresultaten, waarbij onder andere de groei van de identieke omzet teleurstelde.

Acorda Therapeutics verloor circa 2,7 procent, na het nieuws dat de Amerikaanse Food and Drug Administration de reviewperiode voor een behandeling van symptomen van de ziekte van Parkinson heeft verlengd.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties