(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.736,15 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent tot 25.413,22 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 7.247,87 punten.

Daarmee wist de markt de opwaartse trend van een dag eerder, na forse verliezen eerder in de week, vast te houden. De grote vraag is of er voor de Amerikaanse beurzen een kerstrally in het verschiet ligt.

Volgens strateeg Seema Shah van Principal Global Investers moet het ergste voor de Amerikaanse aandelenmarkten echter nog komen. Shah’s zorgen zijn gebaseerd op een aantal bekende thema’s: verkrapping van het monetair beleid, het effect van de sterke dollar, het wegebben van het effect van Trump’s belastingstimulus en het handelsconflict tussen Washington en Beijing.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf de markt vrijdag een steun in de rug met het commentaar dat Washington mogelijk geen extra handelstarieven op Chinese producten zal heffen. Trump zei China niet in een slechte positie te willen brengen. “Ik wil ze niet in een slechte positie brengen….ik wil ze in een goede positie brengen, maar er moet wel sprake zijn van wederkerigheid”, zei Trump. “Hopelijk komen we tot een akkoord en als dat niet lukt, gaat het [desondanks] heel erg goed met ons”, voegde hij toe. “Ik denk dat we een deal zullen sluiten”, concludeerde hij.

De opmerkingen betekenen volgens marktvolgers niet dat er een handelsakkoord tussen Washington en Beijing op handen is, maar de markt interpreteerde het commentaar van de Amerikaanse president wel als een signaal dat Washington zich niet, zoals eerder werd gevreesd, hard zal opstellen tijdens de onderhandelingen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse industriële productie in oktober is gestegen met 0,1 procent, na een stijging met 0,2 procent een maand eerder. De bezettingsgraad daalde van 78,5 naar 78,4 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag vlak gesloten op 56,46 dollar, terwijl de olieprijs op weekbasis 6,2 procent verloor, vanwege zorgen over het mondiale overaanbod.

De euro/dollar noteerde op 1,1417. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1407 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1328 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

De chipsector stond onder druk, na teleurstellende resultaten donderdag van Nvidia en Applied Materials. Nvidia daalde ruim 19,0 procent. Applied Materials herstelde echter met een winst van 1,3 procent. The VanEck Vectors Semiconductor ETF daalde circa 1,5 procent.

Sectorgenoot AMD leverde vrijdag bijna 4,0 procent in, nadat Nvidia bij zijn cijferpublicatie aangaf dat de voorraden grafische processoren opliepen.

Pacific Gas and Electric Company kreeg van de Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar Moody’s een lagere waardering. De rating ging van Baa2 naar Baa3. Het aandeel steeg vrijdag ruim 20 procent, nadat er donderdag meer dan 30 procent van de koers af ging.

Tesla wil aan het eind van deze maand de productielat voor de Model 3 Sedan op 7.000 hebben liggen. Het aandeel noteerde circa 1,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.