(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen staan woensdagavond duidelijk hoger in aanloop naar het langverwachte rentebesluit van de Federal Reserve. Pakketbezorger FedEx en sociaal mediabedrijf Facebook verloren terrein na negatieve berichten.

De S&P 500 index steeg 0,8 procent tot 2.566,81 punten, de Dow Jones index steeg 0,9 procent op 23.879.59 punten en de Nasdaq noteerde 0,6 procent hoger op 6.826,96 punten.

Het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve om 20.00 uur werd met spanning afgewacht. Dit is geen ‘zekerheidje’. Volgens futures van CME Group schat de markt de kans op een renteverhoging met 0,25 procent op 66,3 procent in.

De Fed moet laveren tussen aantrekkende inflatie en loongroei enerzijds, en druk van onder andere de Amerikaanse president Donald Trump om een pauze in te lassen in de renteverhogingen. Ook de zakenkrant Wall Street Journal heeft daartoe opgeroepen, nu de handelsoorlog en de toegenomen onrust op de financiële markten roet in eten dreigen te gooien.

Veel marktdeelnemers zeggen dat ze vooral kijken naar de toon die de Fed aanslaat over de vooruitzichten voor de rente. “De Fed moet een minder assertieve houding overbrengen om het sentiment op de markt te helpen stabiliseren”, zei Geoffrey Yu van UBS in Londen. “Lauwe recente inflatiecijfers maken het moeilijker voor de Fed om vast te houden aan het eerder aangegeven traject. Daarom verwachten we in 2019 nu twee renteverhogingen in plaats van drie”, aldus Yu.

“Elke stijgende markt eindigt met een beleidsmisser van de Fed”, stelde Tom Essaye woensdag in zijn Sevens Report. “Er zijn steeds meer aanwijzingen dat we daar nu dichtbij zijn, omdat het lijkt dat de Fed de kracht van de economie overschat.”

Er was verder enig optimisme over de handelsrelatie van de Verenigde Staten met China, nadat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin dinsdag tegen persbureau Bloomberg zei dat de twee landen in januari zullen proberen te komen tot een wapenstilstand in het lopende dispuut. Dit had een positieve invloed op de koersen van technologieaandelen.

Op macro-economisch vlak bleken de verkopen van bestaande Amerikaanse woningen in november sterker dan verwacht gestegen, tot 5,32 miljoen stuks, waar de markt op 5,17 miljoen rekende.

De olieprijs steeg, nadat de olievoorraden voor de derde week op rij daalden, volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 3,4 procent tot 47,80 dollar, terwijl een Brent-future 1,9 procent duurder werd op 57,34 dollar. Dinsdag daalde de olieprijs nog met 7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1430. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1397 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1362 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel FedEx noteerde 8,5 procent lager. De pakketbezorger verlaagde zijn winstverwachting voor 2019 en gaat een deel van zijn Amerikaanse medewerkers een vertrekpremie aanbieden. Vooral tegenwind in Europa noopte de bezorger om voorzichtiger te worden.

Social mediabedrijf Facebook, dat persoonlijke profielen bijhoudt van miljarden mensen, verloor 6,8 procent. De New York Times onthulde dat het bedrijf op grotere schaal gebruikersdata heeft gedeeld met grote technologiebedrijven dan het eerder had gezegd.

Pfizer werd 0,7 procent meer waard na een deal met het Britse GlaxoSmitKline. De twee famarceutische reuzen starten een joint venture die zich richt op zorgproducten voor consumenten. Uiteindelijk zal dit uitmonden in een afsplitsing met een beursnotering, zo is het plan.

Eli Lily noteerde 3,4 procent hoger, nadat het concern zich optimistisch uitliet over het komende jaar en zijn dividend met 15 procent verhoogde, ondanks een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting voor 2018.

Micron Technology leverde 2,5 procent in, na een tegenvallende outlook die het bedrijf dinsdagavond afgaf. Het bedrijf gaat zo’n tien procent minder investeren in halfgeleiders dan eerder was voorzien.

General Mills won 6,6 procent na meevallende kwartaalresultaten voor de voedingsmiddelenfabrikant.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.