(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint alsnog hoger geëindigd. De S&P 500 sloot 0,8 procent in de plus op 3.271,12 punten. De Dow Jones index won 0,4 procent op 26.428,32 punten en de Nasdaq eindigde 1,5 procent hoger op een slot van 10.745,27 punten.

Beleggers verwerkten de kwartaalcijfers van zwaargewichten Apple, Amazon, Facebook en Alphabet, die donderdag nabeurs verschenen. Die waren beter dan verwacht maar daar stonden zwakke cijfers van oliereuzen Exxon Mobil en Chevron tegenover.

“Exxon rapporteerde zijn grootste kwartaalverlies in de geschiedenis terwijl die van Chevron in 30 jaar niet zo slecht waren,” aldus Edward Moya van Oanda.

De goede prestaties van techbedrijven buiten beschouwing gelaten, blijft het beeld voor de aandelenmarkten gemengd. Volgens Edward Park van Brooks Macdonald lijken de markten positieve berichten over een coronavaccin inmiddels te hebben ingeprijsd. 

“Ondertussen blijft het risico dat er een tweede coronagolf komt of een langdurige eerste golf, lopen de spanningen tussen China en de VS op en zien we een toenemende anti-China retoriek van Westerse bondgenoten van de VS.”

Inmiddels zijn er in de Verenigde Staten circa 4,5 miljoen Covid-19 besmettingen en kwamen er alleen donderdag al ruim 70.000 bij volgens data van Johns Hopkins University.

De markten wachten op een nieuw coronasteunpakket in de VS. Een bijstandsregeling voor werkloze Amerikanen loopt vrijdag om middernacht lokale tijd af en een deal voor die tijd is onwaarschijnlijk.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de persoonlijke inkomens van Amerikanen in juni harder dan verwacht zijn gedaald, terwijl de uitgaven juist boven verwachting toenamen. 

Verder steeg de economische activiteit in de regio Chicago in juli flink nadat in juni nog sprake was van een krimp. Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan liet tussen juni en juli juist een verslechtering zien.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,1781. De olieprijs is vrijdag deels hersteld van de dip een dag eerder. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,9 procent duurder op 40,27 dollar. Donderdag verloor de olieprijs nog 3,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com heeft in het tweede kwartaal onverwacht een miljardenwinst geboekt, terwijl de omzet fors toenam. CEO Jeff Bezos waarschuwde bij de cijfers over het eerste kwartaal in april nog dat Amazon over het tweede kwartaal mogelijk een operationeel verlies zou rapporteren omdat de verwachte winst volledig zou worden geïnvesteerd om de aanvoerketen en bescherming van medewerkers in tijden van corona te waarborgen. Er kwam echter een operationele winst van bijna 6 miljard dollar in de boeken. Het aandeel sloot 3,7 procent hoger.

Apple steeg liefst 10,5 procent. Apple heeft afgelopen kwartaal minder iPhones verkocht, maar de verkopen waren wel hoger dan verwacht, net als de winst en de omzet. Apple kondigde tevens een 4 voor 1 aandelensplitsing aan om het aandeel toegankelijker te maken.

Google zag de advertentie-inkomsten in het tweede kwartaal teruglopen. Desondanks boekte moederbedrijf Alphabet afgelopen kwartaal beter dan verwachte resultaten. Het aandeel daalde 3,3 procent.

Facebook heeft in het tweede kwartaal last gehad van een reclameboycot van een aantal grote internationale adverteerders, maar wist de marktverwachtingen toch ruim te overtreffen. Het aandeel eindigde 8,2 procent hoger.

Een lagere vraag naar olie vanwege de corona-uitbraak en een lagere olieprijs speelden energiereus Chevron afgelopen kwartaal parten. Op aangepaste basis kwam het resultaat uit op een verlies van 1,59 dollar per aandeel. Door FactSet Research geraadpleegde analisten bleken veel te optimistisch met een verwacht aangepast verlies van 0,93 dollar per aandeel. Het aandeel verloor 2,7 procent aan waarde.

Exxon Mobil kampte met dezelfde tegenwinden als Chevron en presteerde slechter ook beduidend slechter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg uiteindelijk 0,5 procent.

Caterpillar heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet geboekt als gevolg van de corona-uitbraak, maar overtrof desondanks de verwachtingen. Het aandeel eindigde 2,9 procent lager.

Colgate-Palmolive heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, vanwege een sterke vraag naar zeep en schoonmaakproducten tijdens de corona-uitbraak. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Merck behaalde in het tweede kwartaal lagere resultaten als gevolg van de coronacrisis, maar presteerde desalniettemin iets beter dan verwacht en besloot de outlook voor het hele boekjaar te verhogen. Het aandeel won 1,6 procent.

AbbVie behaalde in het tweede kwartaal een fors hogere omzet, maar dook desondanks in het rood. Aangepast voor bijzondere posten was er wel winst, en die viel ook hoger uit dan analisten hadden verwacht. Het aandeel verloor toch 1,2 procent.

Nvidia zou azen op ARM van Softbank. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Nvidia heeft verschillende licenties van ARM en een overname zal vermoedelijk niet goed vallen bij andere partijen die licenties van ARM hebben afgenomen, nu hun concurrent via deze weg degene zou worden die de licenties verstrekt. Het aandeel Nvidia sloot vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.