(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen staan met nog twee uur handel voor de boeg in de plus.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,9 procent tot 2.871,22 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 25.838,50 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent hoger op 7.829,45 punten.
 

Daarmee lijken de Amerikaanse beurzen te herstellen van de forse verliezen van vrijdag, nadat Beijing vrijdag extra invoertarieven over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar aankondigde. De extra heffingen van respectievelijk 10 procent en 5 procent zouden in twee stappen worden geïmplementeerd, per 1 september en vanaf 15 december. Trump dreigde daarop de heffingen op Chinese importgoederen verder te verhogen.

Maandag slaan de twee kemphanen echter een verzoenende toon aan. De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag “zeer serieus” met Beijing in onderhandeling te gaan, nadat Washington twee “zeer goede telefoontjes” van Beijing heeft ontvangen. 

“China belde gisteravond onze tophandelaren en zei: later we terugkeren naar de [onderhandelings] tafel”, zei Trump “Ik heb daar veel respect voor”, zei Trump.

Hoewel het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei niet op de hoogte te zijn van dergelijke telefoontjes, zei Beijing maandag met de VS te willen blijven praten over een nieuwe handelsdeal. Beijing waarschuwde dat een ontkoppeling van de Verenigde Staten en China tot chaos op de markt zal leiden.

“Hoe het nu precies zit met de telefoontjes is niet duidelijk maar het lijkt er wel op dat Trump bezorgd is geraakt na de steile daling op de aandelenmarkten”, aldus senior analist Edward Moya van Oanda.

“De grote escalatie door Trump in de tariefoorlog is een riskante zet, willekeurig en te snel, één die de Amerikaanse consument pijn zal doen en de Amerikaanse economie mogelijk dichterbij een recessie zal brengen rond de verkiezingen van 2020”, stelt Moya.

Op macro-economisch vlak werd maandag voorbeurs bekend dat de nieuwe orders duurzame goederen in juli harder dan verwacht zijn gestegen. Op maandbasis was sprake van een stijging met 2,1 procent, terwijl gerekend werd op een stijging van 1,1 procent.

De Chicago Fed National Activity Index is in juli gedaald, wat wijst op een verzwakking van de Amerikaanse economie. De index daalde van 0,03 positief in juni naar 0,36 negatief in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1102. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1120 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1144 op de borden. 

Olie noteerde maandag tot 0,9 procent lager

Bedrijfsnieuws
GoPro noteerde 1,5 procent hoger, nadat de producent van sportcamera’s meldde dat handelstarieven naar verwachting geen effect hebben op de financiële prestaties van het concern in de tweede helft van 2019.

Cisco Systems steeg 0,8 procent, nadat het concern de overname van CloudCherry aankondigde.

Amgen neemt voor 13,4 miljard dollar in contanten Celgene’s psoriasis-behandeling over. De aandelen van Amgen en Celgene werden beide 2,9 procent meer waard. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties