(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lag vrijdag op koers voor een lagere opening. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 index 0,2 procent in het rood, waarmee de breed samengestelde index richting zijn slechtste week sinds november vorig jaar ging. Ook de futures op de Dow Jones index en de Nasdaq toonden een lagere openingsindicatie.

Net als de beurzen elders wordt het sentiment in New York gedomineerd door de geopolitieke spanningen tussen Amerika en Noord-Korea. De oorlogstaal die over en weer klinkt werkt op de zenuwen van beleggers. 

Het is vooral retoriek tussen twee landen, volgens marktstrateeg Chris Weston van IG, maar het is begrijpelijk dat beleggers nerveus zijn. “Waarom zou je risicovolle activa kopen, zoals aandelen, wanneer de kwestie zichzelf op korte termijn waarschijnlijk niet op zal lossen?”

Marktanalist Craig Erlam van Oanda wees op het feit dat het weekend er ook aan zit te komen en dat dit extra onzekerheid met zich meebrengt. “De omstandigheden zouden in potentie dusdanig dramatisch en onverwacht kunnen escaleren op een moment dat de markten gesloten zijn”, aldus de marktvorser.

Gezien de dreigende escalatie zijn veilige beleggingen als goud en zilver in trek. De prijzen voor de edelmetalen stegen vrijdag circa een half procent. 

Olie stond daarentegen onder druk nadat er donderdag al een lagere settlement werd bereikt. Grootste boosdoener was een tegenvallend rapport over de oliemarkt van energie-agentschap IEA waaruit bleek dat de OPEC zich nog altijd niet volledig lijkt te houden aan de gemaakte productie afspraken. Een vat West Texas Intermediate werd vrijdag circa een half procent goedkoper op 48,34 dollar.

De dollar lijkt momenteel geen veilige haven want de munt weet ten opzichte van andere grote valuta niet uit te breken. De onzekerheid rondom het politieke beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en met name ook de afgenomen kans op nog een renteverhoging van de Federal Reserve dit jaar houden de greenback in toom. Belangrijkste richtpunt vrijdag zijn Amerikaanse inflatiecijfers die halverwege de middag verschijnen. Aan het begin van de middag noteerde de euro/dollar op 1,1770, en daarmee redelijk stabiel ten opzichte van het slot van Wall Street donderdag. 

Bedrijfsnieuws

Het moederbedrijf van de populaire fotoapplicatie Snapchat kwam donderdag na het slot op Wall Street met kwartaalcijfers. En die stelden teleur. Snap rapporteerde een groter nettoverlies, zag de advertentie inkomsten dalen, en ook de groei van het aantal gebruikers viel de markt tegen. De belofte van CEO Evan Spiegel om geen aandelen te verkopen dit jaar deed weinig om beleggers gerust te stellen. In de elektronische nabeurshandel daalde Snap al zo’n 4 procent en vrijdagmiddag leverde het aandeel ruim 14 procent in.

Chipmaker Nvidia wist beleggers ook al niet te overtuigen met de kwartaalcijfers en duikelde meer dan 6 procent in de nabeurshandel donderdag. En dat terwijl de resultaten best positief waren. Marktvolgers stelden echter dat de verwachtingen wellicht te hoog waren. Vrijdagmiddag noteerde het aandeel bijna 8 procent lager.

Nordstrom kwam met beter dan verwachte resultaten en rapporteerde een hogere omzet en een solide stijging van de vergelijkbare winkelverkopen. Bovendien werd de outlook voor de winst per aandeel in 2017 verhoogd. Het aandeel steeg vanmiddag dan ook ruim 2,0 procent.

Rivaal J.C. Penney opent vrijdagmiddag de boeken. Na de zwakke cijfers van Macy’s en dus de meevaller bij Nordstrom, zal de markt benieuwd zijn welke kant het uitgaat met J.C. Penney en wat dit zegt over de Amerikaanse retailsector als geheel.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag opnieuw lager vanwege de geopolitieke spanningen. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 2.438,23 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,9 procent prijsgaf naar 21.847,16 punten en de Nasdaq 2,1 procent in het rood eindigde op 6.216,87 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties