(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lag vrijdag op koers voor een vrijwel vlakke opening. Richting de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 index 0,1 procent in het groen.

Daarmee zwakte het negatieve sentiment omtrent de spanningen tussen Amerika en Noord-Korea wat af, hoewel dit vermoedelijk vooral kwam door zwakke inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, waardoor de kans op nog een renteverhoging door de Federal Reserve weer verder is geslonken.

Zowel de consumentenprijzen als de kerninflatie stegen in juli met 0,1 procent, waar 0,2 procent was voorzien op maandbasis. De inflatie en kerninflatie van 1,7 procent op jaarbasis bleven bovendien onder de doelstelling van 2,0 procent van de Amerikaanse centrale bank. “De Fed zal hier niet blij van worden”, concludeerde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

De dollar kwam verder onder druk te staan, met een euro die opliep tot boven de 1,18.

Verder blijft de kwestie Amerika/Noord-Korea wel meespelen. Het is vooral retoriek tussen twee landen, volgens marktstrateeg Chris Weston van IG, maar het is begrijpelijk dat beleggers nerveus zijn. “Waarom zou je risicovolle activa kopen, zoals aandelen, wanneer de kwestie zichzelf op korte termijn waarschijnlijk niet op zal lossen?”

Marktanalist Craig Erlam van Oanda wees op het feit dat het weekend er ook aan zit te komen en dat dit extra onzekerheid met zich meebrengt. “De omstandigheden zouden in potentie dusdanig dramatisch en onverwacht kunnen escaleren op een moment dat de markten gesloten zijn”, aldus de marktvorser.

Gezien de dreigende escalatie zijn veilige beleggingen als goud en zilver in trek. De prijzen voor de edelmetalen stegen vrijdag circa een half procent. 

Olie stond onder druk nadat er donderdag al een lagere settlement werd bereikt. Grootste boosdoener was een tegenvallend rapport over de oliemarkt van energie-agentschap IEA waaruit bleek dat de OPEC zich nog altijd niet volledig lijkt te houden aan de gemaakte productie afspraken. Een vat West Texas Intermediate werd vrijdag circa een half procent goedkoper op 48,34 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het moederbedrijf van de populaire fotoapplicatie Snapchat kwam donderdag na het slot op Wall Street met kwartaalcijfers. En die stelden teleur. Snap rapporteerde een groter nettoverlies, zag de advertentie inkomsten dalen, en ook de groei van het aantal gebruikers viel de markt tegen. De belofte van CEO Evan Spiegel om geen aandelen te verkopen dit jaar deed weinig om beleggers gerust te stellen. In de elektronische nabeurshandel daalde Snap al zo’n 4 procent en vrijdagmiddag leverde het aandeel bijna 12 procent in.

Chipmaker Nvidia wist beleggers ook al niet te overtuigen met de kwartaalcijfers en duikelde meer dan 6 procent in de nabeurshandel donderdag. En dat terwijl de resultaten best positief waren. Marktvolgers stelden echter dat de verwachtingen wellicht te hoog waren. Vrijdagmiddag noteerde het aandeel bijna 7 procent lager.

Nordstrom kwam met beter dan verwachte resultaten en rapporteerde een hogere omzet en een solide stijging van de vergelijkbare winkelverkopen. Bovendien werd de outlook voor de winst per aandeel in 2017 verhoogd. Het aandeel wist even flink te stijgen maar noteerde kort voor de opening nog fractioneel hoger.

Rivaal J.C. Penney opende vrijdagmiddag de boeken en werd vervolgens hard afgestraft voor de cijfers, gezien de koersval van bijna 23 procent. In het tweede kwartaal nam het verlies verder toe en ook de vergelijkbare winkelomzet kromp. De outlook werd wel gehandhaafd.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag opnieuw lager vanwege de geopolitieke spanningen. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 2.438,23 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,9 procent prijsgaf naar 21.847,16 punten en de Nasdaq 2,1 procent in het rood eindigde op 6.216,87 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties