(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag op een lagere opening af. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,9 procent in het rood.

Met nog één handelssessie voor de boeg staat de Dow Jones op een winst op weekbasis van 0,9 procent, de S&P 500 op een winst van 0,7 procent en de Nasdaq op een winst van 1,5 procent.

Aan het begin van de week was er nog optimisme over een mogelijke handelsdeal tussen de VS en China, maar dat optimisme is inmiddels verdwenen. Amerikaanse beleggers maken zich nu ongerust over de de gesteldheid van ‘s werelds één na grootste economie en de mondiale groeivooruitzichten, na de publicatie van tegenvallende macro-economische cijfers uit China.

Afgelopen nacht bleek dat de Chinese industriële productie en de detailhandelsverkopen in november minder hard zijn gegroeid dan de maand daarvoor.

“Beleggers hebben gelijk als ze zich zorgen maken over de wereldwijde groei, als de Chinese economie blijft sputteren”, zegt Stephen Innes, hoofd van de Azië Pacific-handel bij Oanda. “De cijfers ondersteunen de mening van de markt dat het in China nog slechter zal gaan, ondanks stijgende investeringen.”

Het Chinese statistiekbureau blijft toch optimistisch en meent dat de groeidoelstelling van 6,5 procent dit jaar gehaald kan worden, met name dankzij een sterke binnenlandse vraag.

Het Chinese ministerie van financiën zal de extra importheffing op Amerikaanse auto’s en auto-onderdelen voor een periode van drie maanden schrappen. Dit meldde persbureau Reuters op basis van een mededeling op de website van het ministerie. Het gaat in dit verband om een tarief van 25 procent op 144 type auto’s en auto-onderdelen en en een tarief van 5 procent op 67 auto-onderdelen. Deze tarieven gelden niet in de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2019.

Vanochtend kwamen er verder teleurstellende cijfers uit de eurozone naar buiten. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 52,7 in november naar 51,3 in december. In Duitsland daalden de inkoopindices licht, maar in Frankrijk was er een significante daling tot onder de grens van 50.

De omzet van de Amerikaanse detailhandel steeg vorige maand op maandbasis met 0,2 procent, na een stijging van 1,1 procent in oktober, terwijl eerder nog een stijging van 0,8 procent werd gerapporteerd.

Vanmiddag staan in de VS verder de industriële productie over november, de voorlopige inkoopmanagersindices over december en de bedrijfsvoorraden over oktober op de agenda.

De euro/dollar noteerde op 1,1279. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1354 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1363 op de borden.

De olieprijzen noteerden tot 0,3 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Merck & Co neemt Antellic Group over. Merck betaalt circa 2,1 miljard euro in contanten voor de Franse toeleverancier van apparatuur voor de dierengezondheidssector. Antellic draaide in het boekjaar dat eindigde op 30 september van dit jaar een omzet van 360 miljoen euro. De farmaceut stond in de elektronische handel voorbeurs 1,7 procent lager.

Costco Wholesale behaalde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer winst en omzet, zo bleek donderdag nabeurs. De omzet van de retailer steeg in het kwartaal met 10,3 procent naar 34,3 miljard dollar. De vergelijkbare winkelomzet steeg met 8,8 procent. Vooral de omzet uit e-commerce trok flink aan met 32,3 procent. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,6 procent lager.

Adobe Systems boekte in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar een hogere winst en omzett. CFO John Murphy sprak van een sterk jaareinde, waarbij alle jaar- en kwartaaldoelstellingen werden behaald. “We kijken er naar uit om in het fiscale boekjaar 2019 een sterke omzetgroei te laten zien en de winstgroei te laten versnellen.” Het aandeel verloor 1,2 procent.

PPG neemt Whitford Worldwide Company over. Het Amerikaanse Whitford is gespecialiseerd in coatings voor industriële toepassingen en consumentenproducten. De transactie zal worden afgerond in het eerste kwartaal van 2019. Het aandeel van het verfbedrijf stond nog onveranderd.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag fractioneel tot 2.650,53 punten, terwijl de Dow Jones index juist 0,3 procent won op 24.597,38 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 0,4 procent in op 7.070,33 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.