(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een nagenoeg vlakke opening, terwijl de shutdown van het Amerikaanse overheidsapparaat, althans voorlopig, weer van tafel is.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel tot 0,05 procent in het rood en de Dow Jones index maakt zich op voor handhaving boven de grens van 26.000 punten. De futures stonden vlak op 26.202,00 punten en de Nasdaq futures noteerden 0,07 procent hoger.

Marktanalist Craig Erlam van financieel dienstverlener en valutahandelsplatform Oanda merkte op dat de futures zich goed handhaven op de recordstanden van maandag.

“Beleggers hebben in de Verenigde Staten één zorg minder, nu de overheids-shutdown in ieder geval voorlopig voorbij is. President Trump heeft de afwijzingsnotitie getekend en daarmee uitstel tot 8 februari geregeld”, zei analist Naeem Aslam van Think Markets dinsdag. “Het drama zou potentieel in een later stadium kunnen terugkeren, waarmee er alsnog impact op de dollar zou kunnen ontstaan”, voegde hij toe.

De Amerikaanse macro-economische agenda bevat dinsdag geen richtinggevende cijfers. Voor woensdag is deze agenda een stuk beter gevuld.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg een vol procent tot 64,20 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 1 procent duurder werd op 69,72 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,2264. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2268 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2262 op de borden.  

Goldman Sachs heeft zich maandag bij de groeiende rij bitcoin-sceptici gevoegd en noemde de digitale munt en andere cryptomunten “zeepbellen”. Op Coinmarketcap kostte een Bitcoin dinsdag 10.407 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Procter & Gamble stond dinsdag in de elektronische handel voorbeurs 1,4 procent lager. De concurrent van Unilever heeft in het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet zien oplopen, maar de winst per aandeel sterk zien dalen. Het concern boekte een 68 procent lagere winst van 2,50 miljard dollar, of 0,96 dollar per aandeel. Een jaar geleden werd het resultaat nog gestuwd door een positieve resultaatbijdrage van 5,34 miljard dollar uit niet voortgezette activiteiten. De kwartaalomzet van P&G steeg met 3 procent naar 17,4 miljard dollar. Procter & Gamble handhaafde de verwachting voor het op 1 juli begonnen lopende boekjaar met een voorziene autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent en een totale omzetgroei van ongeveer 3 procent. De verwachting voor de groei van de winst per aandeel werd echter aangepast van een bandbreedte van 5 tot 7 procent naar 5 tot 8 procent, vanwege de verwachte belastingvoordelen van de nieuwe Tax Act van de regering Trump.

Johnson & Johnson noteerde 0,4 procent hoger. Het concern behaalde in het vierde kwartaal van 2017 meer omzet en eindigde daarmee aan de bovenkant van de afgegeven jaaroutlook. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van J&J met 11,5 procent naar naar 20,2 miljard dollar. Per aandeel werd er evenwel een verlies geleden van 3,99 dollar als gevolg van een afschrijving van maar liefst 13,6 miljard dollar vanwege de belastingverlagingen die in Amerika zijn doorgevoerd. Bij de cijfers over het derde kwartaal verhoogde J&J opnieuw de outlook voor 2017, nadat dit een kwartaal eerder ook al gebeurde. De omzet had volgens J&J afgelopen jaar moeten uitkomen tussen 76,1 miljard en 76,5 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel werd ingeschat op 7,25 tot 7,30 dollar. De jaaromzet kwam nu 6,3 procent hoger uit op 76,5 miljard dollar. Dit levende een winst per aandeel op van 0,47 dollar, maar aangepast voor bijzondere posten steeg de winst met 8,5 procent naar 7,30 dollar. 

Kimberley Clark noteerde 1,6 procent hoger. Het bedrijf boekte een hogere nettowinst in het vierde kwartaal van 2017 en kondigde een herstructureringsprogramma aan voor de komende jaren om kosten te besparen. Kimberly-Clark wil tegen het einde van 2021 de kostenbasis met 500 miljoen tot 550 miljoen dollar per jaar hebben verlaagd. In het vierde kwartaal van 2017 steeg de omzet met 1 procent tot 4,6 miljard dollar. Autonoom was er een krimp van 1 procent. Wisselkoersen zaten afgelopen kwartaal mee, maar de prijzen stonden onder druk. De operationele winst daalde met 3 procent tot 812 miljoen dollar. De nettowinst steeg echter met ruim een vijfde tot 617 miljoen dollar, omdat in de vergelijkbare periode een jaar eerder een hogere voorziening voor belastingen werd opgenomen. Kimberly-Clark verwacht dit jaar een omzetstijging van 1 tot 2 procent en een winst per aandeel van 3,90 tot 4,50 dollar per aandeel, inclusief herstructureringslasten. De aangepaste winst per aandeel zal volgens de prognose met 11 tot 16 procent stijgen naar 6,90 tot 7,20 dollar. 

Verizon won in de voorhandel 2,7 procent. Het telecomconcern heeft in het vierde kwartaal de winst veel harder zien stijgen dan de omzet, bleek dinsdag voorbeurs. Verizon kon het afgelopen kwartaal per saldo 431.000 nieuwe postpaid abonnees bijschrijven en boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 18,8 miljard dollar. Een jaar eerder was dit 4,6 miljard dollar. De omzet steeg met 5 procent op jaarbasis van 32,3 miljard naar 34,0 miljard dollar het afgelopen kwartaal. De enorme winststijging was te danken aan 15,2 miljard dollar aan bijzondere posten, met name op het vlak van belastingen. De onderneming verwacht dat in 2018 zowel de omzet als de aangepaste winst per aandeel met een laag enkelcijferig percentage zal stijgen. 

Netflix noteerde dinsdag in de elektronische handel voorbeurs dik 11 procent hoger. De online streamingdienst heeft in het vierde kwartaal van 2017 meer nieuwe abonnees aangetrokken dan verwacht, meldde het bedrijf maandag nabeurs. Netflix rekende op een stijging van het aantal abonnees met 6,3 miljoen, maar er kwamen 8,33 miljoen nieuwe leden bij. De nettowinst verbeterde van 67 miljoen naar 186 miljoen dollar. Dit was gelijk aan de verwachting van door FactSet geraadpleegde analisten. De totale omzet steeg van 2,5 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2016 naar circa 3,29 miljard dollar en kwam daarmee licht boven de marktverwachting van 3,28 miljard dollar uit. Netflix rekende zelf op een omzet van circa 3,27 miljard dollar. Over heel 2017 steeg het aantal abonnees met 24 miljoen, van circa 19 miljoen een jaar eerder. De omzet liep met zo’n 36 procent op tot ruim 11 miljard dollar. Voor het huidige kwartaal rekent Netflix op een abonneegroei van 6,35 miljoen, een omzet van circa 3,7 miljard dollar en een nettowinst van 282 miljoen dollar.

Voor dinsdagavond nabeurs staan nog kwartaalcijfers van Texas Instruments op de rol.

Slotstanden maandag

Wall Street is maandag met nieuwe records gesloten. De Dow Jones index sloot 0,6 procent hoger op 26.214,60 punten. De S&P 500 won 0,8 procent op een slot van 2.832,97 punten en de Nasdaq eindigde 1,0 procent in de plus op 7.408,03 punten. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.