(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden dinsdag op een lagere opening voor Wall Street, waar na een lang weekend weer wordt gehandeld. De futures op de S&P 500 index noteerden circa een half uur voor de opening 0,2 procent in het rood, net als die op de Dow Jones index en de Nasdaq.

Maandag hield Wall Street de deuren gesloten vanwege Memorial Day, de dag waarop gesneuvelde Amerikaanse soldaten worden herdacht. Elders was er ook weinig actie op de financiële markten omdat ook de Britse en Chinese beurzen gesloten waren. 

Vrijdag bleven de beurzen in de Verenigde Staten al dicht bij huis in een dunne handel maar wisten de S&P 500 index en de Nasdaq nipt nieuwe recordstanden te bereiken. Volgens technisch analist Ari Wald van Oppenheimer is het feit dat de S&P 500 toen door de 2.400 punten is gebroken een bevestiging dat het positieve sentiment aanhoudt.

De persoonlijke inkomens van Amerikanen stegen in april conform de verwachting met 0,4 procent, net als de uitgaven. Opvallend was verder de bijstelling voor de uitgaven in de maand maart, naar een stijging van 0,3 procent, waar eerder werd gemeld dat de uitgaven in die maand stabiel waren gebleven. 

Marktanalist Craig Erlam van Oanda wees erop dat dit bevestigt dat de economische vertraging in het eerste kwartaal in de Verenigde Staten slechts van tijdelijke aard was, iets dat de laatste jaren vaker voorkwam.

Voor de Federal Reserve is met name de ontwikkeling van de PCE kernprijsindex van belang. Die steeg in april met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat was een vertraging na de 1,6 procent in maart en de stijging van 1,8 procent in januari en februari.

Marktanalist Erlam wees erop dat de toch wat zwakke ontwikkeling van de inflatie een reden kan zijn voor de Fed om een renteverhoging uit te stellen. 

De voorzitter van de Dallas Fed Robert Kaplan zei dinsdag dat hij nog steeds verwacht dat de federal funds rate dit jaar in totaal nog twee keer omhoog gaat. De markt verwacht dat de eerste van die twee mogelijke verhogingen in juni zal worden doorgevoerd. Het Beige Book van de Amerikaanse centrale bank, dat woensdagavond wordt vrijgegeven, geeft mogelijk nog wat extra inzicht hierin omdat de economische verslaglegging geldt als leidraad voor het rentebeleid van de Fed.

Vanmiddag is er op macro-economisch gebied verder nog aandacht voor de Case Shiller huizenprijsindex van S&P over de maand maart en het consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door onderzoeksinstituut The Conference Board in de maand mei.

De olieprijs daalde dinsdag. Een juli-future West Texas Intermediate werd 1,1 procent lager verhandeld op 49,46 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,3 procent lager bewoog op 51,60 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanmiddag op 1,1169. Dinsdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,1127. De Europese munt kwam onder druk te staan nadat de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi maandag voor het Europees Parlement verklaarde dat de stimuleringsmaatregelen van de ECB nog steeds gerechtvaardigd zijn en het verruimende beleid voorlopig dus niet zal worden ingeperkt. Ook opgelaaide politieke zorgen in Italië en Griekenland deden een duit in het zakje.

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen loopt op zijn eind. Later deze week komt Hewlett Packard Enterprises als één van de laatste bedrijven met cijfers.

In de elektronische handel voorbeurs steeg het aandeel van biofarmaceut Array BioPharma 6,6 procent na een aangekondigde samenwerking met Bristol-Myers. De twee bedrijven bundelen de krachten bij de verdere ontwikkeling van een mogelijke behandeling tegen dikkedarmkanker. 

De handel in het aandeel Xactly werd even stilgelegd, nadat bekend werd dat de aanbieder van cloudoplossingen wordt overgenomen door private equite firma Vista Equity Partners voor ongeveer 564 miljoen dollar. De transactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond. Nadat de handel werd hervat steeg het aandeel van Xactly 16 procent.

Overnamenieuws was er ook voor olieboorbedrijf Ensco, dat sectorgenoot Atwood Oceanics overneemt voor 10,72 dollar per aandeel. Voorbeurs werd de handel in de aandelen daarom even stilgelegd. Na hervatting daalde Ensco 4 procent, terwijl Atwood bijna 23 procent won.

Het aandeel BlackBerry daalde 1,2 procent in de elektronische handel na een adviesverlaging van Outperform naar Market Perform door Raymond James.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot vrijdag fractioneel hoger op 2.415,82 punten, de Dow Jones index eindigde nagenoeg vlak op 21.080,28 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 6.210,19 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.