Schulden kunnen je kansen geven. Maar schulden kunnen ook je financieel leven bedreigen. Voor Sunethra Muralidhar was vooral het laatste duidelijk van toepassing. Haar studies zadelde haar op met een schuldenberg van $200.000. Maar na een wake-up call werkte ze deze schulden in 2 jaar weg, samen met haar vriend.

Het koppel besloot na een hevige ruzie dat er snel iets moest gebeuren om de schulden af te betalen. Door middel van 5 tips slaagden ze daar in binnen de 2 jaar.

-1. Verhuis naar een goedkoper huis/gebied

De kosten van een huis behoren tot een van de grootste van je budget. Je kan al veel besparen op deze kosten door naar een goedkoper huis te verhuizen. Maar ook de plaats waar je woont, kan een invloed hebben op je budget.

-2. Creëer een werkbaar budget

Als koppel heeft ieder zijn eigen behoeftes, ook op gebied van geld. Het is belangrijk om samen een budget op te stellen waar beide partijen achter staan. Dan is het een kwestie om je aan het budget te houden.

-3. Spaar zoveel mogelijk

Sunethra Muralidhar en haar vriend spaarde op een gegeven moment tot 75% van hun inkomen. Voor veel mensen lijkt dit onmogelijk, maar wanneer de nood het hoogste is, is alles mogelijk. “Soms aten we 2 weken hetzelfde” zegt Sunethra Muralidhar. Eens de schulden afbetaald zijn, kan alles weer wat losser.

-4. Meer verdienen

Hard en efficiënt werken is de boodschap. Probeer zo veel mogelijk te verdienen. Je kan ervoor zorgen dat je op je huidige job meer verdient. Of je kan uitzien naar een andere, beter betaalde job. Uiteraard kan je ook een 2e job nemen. Een groot voordeel van veel werken is ook dat je weinig tijd hebt om geld op te doen.

-5. Alles onderhandelen

Je zal verbaasd zijn hoeveel je kan onderhandelen, zegt Sunethra Muralidhar. Onderhandel niet alleen de rentevoet van je lening indien dat mogelijk is, maar alle grote aankopen. Veel handelaars bouwen een marge in om te onderhandelen, maak er gebruik van.

Bron: CNN Money