(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Richting de openingsbel breiden de verliezen zich uit ten opzichte van eerder op de middag en ligt de openingsindicatie voor de Dow Jones en de S&P 500 op een min van 0,4 procent. Techbeurs Nasdaq, eerder nog op koers voor een kleine openingsplus, lijkt zelfs 0,5 procent lager te gaan starten.

Beleggers verwerken donderdag het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdagavond. Conform verwachting handhaafde de Amerikaanse centrale bank de rente. Verder stelde het beleidscomité zich uiterst voorzichtig op en wordt in 2019 niet langer een renteverhoging verwacht. Ook stopt de Fed in september met het afbouwen van zijn balans. “Dat is een kwartaal eerder dan verwacht”, volgens analisten van Monex Europe. Daarmee komt de balans eind september vermoedelijk uit op 3,5 biljoen dollar, berekenen zij.

De duifachtige toon van de Fed was alom verwacht, “maar men was nog voorzichtiger dan gedacht”, volgens marktstrateeg Brian Jacobsen van Wells Fargo Asset Management. Dat werd in het algemeen niet zo positief uitgelegd. Ook de boodschap dat de Fed de rente in 2020 mogelijk wel verhoogt, viel niet echt goed. “Ze zijn hiermee wel heel optimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Wij denken zelf té optimistisch”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank, die eerder verwacht dat de rente volgend jaar omlaag moet.

Op macro-economisch vlak was er voorbeurs aandacht voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de Philadelphia Fed index over maart. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalde met 9.000 stuks tot een totaal van 221.000. Er was een aantal van 225.000 voorzien. De Philly Fed index toonde een sterker dan verwachte stijging en kwam met 13,7 weer in positief terrein. In februari kwam de index nog uit op 4,1 negatief en er was een stijging tot 5,0 positief verwacht.

Na de openingsbel in de Verenigde Staten worden vanmiddag nog de leidende economische indicatoren over februari vrijgegeven. Met een schuin oog zullen beleggers donderdag ook de ontwikkelingen in Brussel in de gaten houden, waar een EU-top van start gaat met Brexit hoog op de agenda.

De euro noteerde richting de openingsbel op 1,1389 dollar. Het muntpaar verhandelde woensdagavond net na het rentebesluit van de Fed nog op 1,1431.

Olie werd donderdag een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Boeing zei donderdag tijdens een evenement dat een software-oplossing voor de 737 MAX in de komende weken mag worden verwacht. Het aandeel noteerde in de voorbeurshandel 0,7 procent lager.

Biogen leverde meer dan een kwart van zijn beurswaarde in, nadat het biofarmaceutische bedrijf bekendmaakte dat men stopt met een aantal onderzoeksstudies naar een behandeling tegen de ziekte van Alzheimer. Een onafhankelijk comité oordeelde dat Biogen en zijn Japanse samenwerkingspartner Eisai hun primaire einddoelen op het gebied van veiligheid en werkzaamheid voor het middel aducanumab waarschijnlijk niet zullen halen.

Micron Technology noteerde in de elektronische handel voorbeurs 3,1 procent in de plus. Het techbedrijf kwam woensdag nabeurs met tegenvallende kwartaalcijfers en was ook weinig optimistisch over het huidige kwartaal. Toch zat het aandeel in de lift omdat Micron aangaf in de productie te zullen snijden, waardoor de kapitaaluitgaven dit jaar met 1,5 miljard dollar dalen. “Micron verlaagt de productie met 5 procent, wat als positief wordt gezien omdat de markt zo weer in balans komt en de prijzen kunnen herstellen”, verklaarde analist Mark Newman van Bernstein de koersstijging. Daarbij denkt Micron later dit jaar weer groei te kunnen realiseren, wat zou betekenen dat de bodem van de huidige malaise bereikt zou zijn.

Aandelen van Darden Restaurants, uitbater van onder andere Olive Garden, stegen voorbeurs dik 3 procent. In het derde kwartaal van het lopende boekjaar bleken winst en omzet beter dan verwacht. De winst per aandeel van 1,79 dollar was boven de 1,75 dollar die de markt voorspelde. De omzet van 2,25 miljard dollar lag nipt boven de analistenconsensus.

De kwartaalresultaten van ConAgra Brands waren gemengd, maar werden in het algemeen positief ontvangen, gezien de stijging voorbeurs van 7 procent. De producent van verpakt voedsel zag de aangepaste winst per aandeel van 0,51 dollar boven de marktverwachting van 0,49 dollar uitkomen. De omzet van 2,71 miljard dollar, tegen 1,99 miljard dollar een jaar eerder, was echter onder de consensus van 2,75 miljard dollar.

Nike kan op aandacht rekenen met de vrijgave van zijn kwartaalcijfers, donderdagavond nabeurs. In de elektronische handel vanmiddag steeg het aandeel 0,6 procent.

Levi’s keert donderdag na 34 jaar weer terug op de Amerikaanse beurs. De beursgang van 17 dollar per aandeel waardeert de spijkerbroekengigant op 6,6 miljard dollar.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten, na het rentebesluit van de Federal Reserve. De Nasdaq kon het hoofd nog wel net boven water houden.

De Dow Jones index daalde 0,6 procent naar 25.745,67 punten, de S&P 500 index eindigde 0,3 procent lager op 2.824,23 punten en techbeurs Nasdaq sloot fractioneel hoger op 7.728,97 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.