(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen vrijdag op een licht lagere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager. De futures op de Dow Jones index en de Nasdaq noteerden 0,1 procent in de min.

Donderdag sloten de Amerikaanse aandelenmarkten in het rood, waarbij met name de retailsector fors onder druk stond na een tegenvallende kwartaalrapportage van Macy’s. Vrijdag was dat beeld niet veel anders.

Voor de openingsbel kon de markt zich buigen over een aantal belangrijke Amerikaanse macro-economische publicaties, waaronder over de inflatie en de detailhandel. Later op de middag verschijnt nog het voorlopige consumentenvertrouwen in mei, zoals de Universiteit van Michigan dat meet.

De detailhandelsverkopen stegen in april met 0,4 procent, waar een stijging met 0,5 procent was voorzien. Wel werd een aanvankelijke daling in maart bijgesteld tot een lichte stijging.

Inflatiecijfers toonden een stijging van de consumentenprijzen in april met 0,2 procent, hetgeen was verwacht, terwijl de kerninflatie uitkwam op 0,1 procent. De markt rekende hier op 0,2 procent.

De cijfers over de detailhandel en de ontwikkeling van de inflatie zijn van belang voor de Federal Reserve en hun rentebeleid. De markt schat de kans dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende maand verhoogt momenteel in rond de 80 procent.

Kijkend naar de agenda van Fed-bestuursleden, is het voorzitter Charles Evans van de Chicago Fed die vrijdag deelneemt aan een paneldiscussie in Dublin over de economie en het renteklimaat, terwijl zijn collega van de Philadelphia Fed, Patrick Harker, een toespraak geeft aan de Universiteit van Philadelphia.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda zullen beleggers met name letten op de woorden van Evans, omdat hij bekend staat als duif binnen het beleidscomité van de Fed. “Als hij hint op een renteverhoging, dan is de kans dat er weerstand is [binnen het bestuur] vrij klein”, aldus Erlam. Volgens de marktanalist is een renteverhoging in juni redelijk ingeprijsd, gezien de kans van 83 procent.

De euro steeg ten opzichte van de dollar na de Amerikaanse macro-economische data. Het muntpaar verhandelde een half uur voor de openingsbel op 1,0903. Vrijdagochtend stond de koers op 1,0867, vrijwel gelijk aan rond het slot van Wall Street donderdagavond.

Olie bewoog vrijdag volatiel. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 47,88 dollar na een aanvankelijke daling, terwijl een juli-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 50,91 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Donderdag gingen retailers fors onderuit op zwakke kwartaalcijfers van warenhuisketen Macy’s, dat vrijdag in de elektronische handel voorbeurs wel licht wist te herstellen, met een plus van een half procent, na een verlies van 17 procent een dag eerder.

Rivaal Nordstrom kwam donderdag na het slot met kwartaalcijfers die een gemengd beeld lieten zien. De winst per aandeel was boven verwachting, maar de omzet bleef achter. Daarnaast daalde de vergelijkbare winkelomzet, hetgeen een belangrijke graadmeter is voor de markt. De eerder afgegeven outlook voor heel het boekjaar, die door de markt als redelijk terughoudend werd gezien, werd herhaald. Het aandeel Nordstrom daalde vrijdag voorbeurs 4,9 procent.

Vrijdag was het de beurt aan J.C. Penney, dat voor de openingsbel met resultaten over de eerste drie maanden van het jaar kwam. In de verslagperiode liep het nettoverlies op, hoewel de retailer wel een aangepaste winst wist te realiseren. De omzet was echter onder verwachting en de vergelijkbare winkelomzet nam net als bij sectorgenoten op jaarbasis af. Na een verlies van 7,4 procent op donderdag, noteerde het aandeel J.C. Penney vrijdag voorbeurs 6,4 procent in de min.

Andere retail-aandelen wisten in de voorbeurshandel nauwelijks te herstellen. Sears daalde 0,2 procent, Kohl’s stond fractioneel lager en Dillard’s won 0,5 procent.

Snap daalde donderdag 21,5 procent, nadat de moedermaatschappij van online fotodienst Snapchat een dag eerder met zwakke kwartaalcijfers kwam. Vrijdag was sprake van een klein herstel en noteerde het aandeel in de voorbeurshandel 2 procent hoger.

Eli Lilly kwam vrijdag voorbeurs met positieve resultaten in een studie met migrainemedicijn Galcanezumab. Het aandeel steeg vanmiddag circa een half procent.

Tidewater daalde in de elektronische handel voorbeurs liefst 40,3 procent. De dienstverlener aan de oliesector maakte bekend zijn faillissement aan te zullen vragen.

Slotstanden

Donderdag sloot de S&P 500 index 0,2 procent in de min op 2.394,44 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent lager op 20.919,42 punten en de Nasdaq verloor 0,2 procent op 6.115,96 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.