(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures noteren donderdag lager. Richting de openingsbel lag de openingsindicatie voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq op een verlies van 0,1 procent. 

Beleggers blijven aan de zijlijn nu de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China spaak dreigen te lopen op Huawei. Daarbij begint de impact van de handelsoorlog ook zichtbaar te worden in de kwartaalcijfers van bedrijven.

“De VS en China lijken elkaar nauwelijks tegemoet te komen in de eisen die ze elkaar in hun handelsconflict hebben gesteld. Dat doet twijfel rijzen over de vraag of Trump en Xi Jinping daadwerkelijk zullen terugkeren naar de onderhandelingstafel om hun verschillen te overwinnen. Het risico van een verdere verslechtering van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen brengt neerwaartse risico’s met zich mee voor de toch al zwakker wordende wereldwijde groeivooruitzichten”, schreven analisten van MUFG in een commentaar.

“Het wordt steeds meer zichtbaar wat de daadwerkelijke impact van het handelsconflict en de importheffingen op de winstcijfers en de outlook”, volgens marktstrateeg Lindsey Bell van CFRA. 

Op macro-economisch vlak is er donderdag aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen, de Philadelphia Fed index in de maand juli en de leidende indicatoren over juni.

De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stegen conform de verwachting tot 216.000. De Philadelphia Fed steeg veel sterker dan verwacht, tot 21,8 in juni. 

De euro noteerde licht lager op 1,1221 dollar. Olie werd meer waard.

Bedrijfsnieuws

Naast de bedrijfscijfers die vandaag verschijnen, kan de markt ook aan de slag met kwartaalresultaten die woensdag nabeurs al verschenen.

Netflix heeft in het tweede kwartaal minder betalende abonnees erbij gekregen dan verwacht, waardoor het aandeel nabeurs een flinke koersval maakte. Het aandeel opent vermoedelijk 11 procent lager. De videostreamingdienst meldde 2,7 miljoen nieuwe betalende klanten in het tweede kwartaal. Dit is beduidend minder dan de groei van 5,5 miljoen leden in dezelfde periode een jaar eerder en bovendien minder dan de 5,0 miljoen waar Netflix zelf op rekende. De omzet en winst stegen wel.

IBM heeft in het tweede kwartaal van dit jaar juist meer winst geboekt dan verwacht. In het afgelopen kwartaal kwam de aangepaste operationele winst per aandeel uit op 3,17 dollar, terwijl analisten uitgingen van 3,08 dollar. Wel daalde de omzet voor het vierde kwartaal op rij van 20,0 miljard vorig jaar tot 19,2 miljard dollar afgelopen kwartaal. IBM zegt op schema te liggen om aan de winstverwachtingen voor dit jaar te voldoen, exclusief de impact van de Red Hat overname. Het aandeel daalde voorbeurs 0,8 procent.

eBay heeft in het tweede kwartaal van dit jaar meer winst geboekt dan verwacht. Op aangepaste basis, geschoond voor onder meer compensatieplannen en belastingen, kwam de winst uit op 0,68 dollar per aandeel. De omzet steeg op jaarbasis van 2,6 miljard tot 2,7 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet mikten op een aangepaste winst van 0,62 dollar per aandeel op een omzet van 2,7 miljard dollar. Het aandeel steeg bijna 5 procent.

Alcoa heeft de verwachtingen voor de vraag naar aluminium neerwaarts bijgesteld, maar is niet van plan om minder bauxiet en aluminium te leveren. Het bedrijf verwacht nog steeds tussen de 47 miljoen en 48 miljoen ton bauxiet te leveren dit jaar en tussen de 13,6 miljoen en 13,7 miljoen ton aluminiumoxide. Bovendien wil Alcoa onverminderd 2,8 miljoen tot 2,9 miljoen ton aluminium leveren. Alcoa blijft een aluminiumtekort voorzien. Het aandeel verloor 2,5 procent.

UnitedHealth heeft in het tweede kwartaal een hogere winst en omzet behaald en verhoogde de winstverwachting voor 2019. Dat deed de verzekeraar bij de eerste kwartaalcijfers ook al. De winst was boven verwachting terwijl de omzet uitkwam rond de inschatting van analisten. Het aandeel noteerde vlak.

Morgan Stanley heeft in het afgelopen kwartaal lagere resultaten geboekt, maar deed het wel beter dan analisten hadden verwacht. “We rapporteerden solide kwartaalresultaten voor al onze divisies. De groepsomzet bedroeg meer dan 10 miljard dollar en we hebben een rendement op het eigen vermogen behaald binnen onze doelstelling, wat de stabiliteit van onze activiteiten aantoont”, aldus CEO James Gorman. Het aandeel daalde toch 1,3 procent.

Nucor heeft in het tweede kwartaal de resultaten stevig onder druk zien staan, maar hoopt dat het einde van de tunnel in zicht is. CEO John Ferriola sprak van ongebruikelijk nat weer en klanten die “agressief” hun voorraden verlaagden. Lagere volumes leidden tot prijsdruk, voegde hij toe. Het aandeel noteerde vlak.

Philip Morris International heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt dan voorzien en verhoogde zijn outlook voor het gehele boekjaar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 1,46 dollar. Analisten zoals vooraf gepolst door FactSet rekenden op 1,32 dollar. Het aandeel steeg bijna 4 procent.

Honeywell heeft in het tweede kwartaal van 2019 een hogere winst geboekt ondanks een lagere omzet en zag ruimte om de omzet- en winstverwachting voor heel het jaar iets te verhogen. CEO Darius Adamczyk zei significante vooruitgang te boeken bij de transformatie van het bedrijf. Het aandeel steeg 1,4 procent.

PPG Industries heeft in het tweede kwartaal de omzet zien dalen, maar dat was het gevolg van tegenwind op de valutamarkten. De omzet daalde met bijna 3 procent tot 4,0 miljard dollar. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten viel de omzet echter een procent hoger uit, dankzij hogere verkoopprijzen, die met 2,6 procent stegen. Ook de winst daalde, van 371 miljoen naar 270 miljoen dollar, onder meer als gevolg van een hogere belastingdruk. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Qualcomm heeft van de Europese Commissie een boete van 242 miljoen euro gekregen wegens misbruik van haar machtspositie. Volgens Brussel heeft Qualcomm tussen 2009 en 2011 misbruik gemaakt van haar machtspositie op de markt voor 3G-chipsets en verkocht chips onder de kostprijs met als doel zijn concurrent Icera uit de markt de drukken, wat tegen de Europese regels is. Het aandeel daalde voorbeurs 0,7 procent.

Slotstanden woensdag

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten. De S&P 500 index verloor 0,6 procent op 2.986,09 punten, terwijl de Dow Jones index 0,4 procent inleverde op 27.219,85 punten. Techbeurs Nasdaq gaf 0,5 procent prijs op 8.185,21 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.