(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden maandag op een verdeelde opening voor Wall Street. De S&P 500 future en die voor de Dow Jones stonden vlak voor de openingsbel op een winst van gemiddeld 0,4 procent, terwijl de Nasdaq 0,1 procent lager lijkt te gaan openen.

Net als voor het weekend blijven beleggers bezorgd over het snel stijgende aantal coronagevallen in de Verenigde Staten, de afgelopen dagen zelfs in een recordaantal per dag. Wereldwijd zijn volgens cijfers van John Hopkins CSSE nu iets meer dan 10 miljoen besmettingen geregistreerd bij ruim een half miljoen doden. In de VS zijn ruim 2,5 miljoen gevallen bekend.

Voor het weekend draaiden grote staten als Texas en Florida de versoepeling van lockdownmaatregelen al deels terug omdat het aantal besmettingen daar flink oploopt. Nu zou ook Californië de regels weer aan willen scherpen, onder meer in Los Angeles, waar cafés weer dicht gaan.

“De virusuitbraken in de VS blijven op het sentiment wegen”, aldus marktanalist Neil Wilson van Markets.com, wat volgens hem suggereert dat de hoop op een V-vormig economisch herstel te optimistisch is geweest. Dit leidde de afgelopen tijd juist tot een aandelenrally.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar waarschuwde dit weekend dat de tijd dringt om het virus onder controle te krijgen. Hij verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de VS de komende weken stijgt.

Op macro-economisch vlak is er vanmiddag aandacht voor Amerikaanse woningcijfers. Verder ligt de focus deze week vooral op het tweetal banenrapporten en de notulen van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde maandagmiddag op 1,1281. Een vat WTI-olie werd 1,1 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Social media bedrijven als Facebook en Twitter staan maandag onder druk nu grote bedrijven als Unilever, Coca-Cola en Starbucks niet meer op hun platformen willen adverteren. Facebook en Twitter doen volgens deze bedrijven te weinig om haatzaaien en polarisatie op hun platformen tegen te gaan. Het aandeel Twitter leverde voorbeurs ruim bijna 3 procent in en Facebook bijna 4 procent.

Schaliegas pionier Chesapeake Energy werd dit weekend gedwongen om faillissementsbescherming aan te vragen in de VS. Het bedrijf lijdt zwaar onder de economische gevolgen van de coronapandemie. Maandag werd nog niet gehandeld in het aandeel.

Boeing stond voorbeurs 5 procent hoger vanwege berichten dat toezichthouders in de VS zeer spoedig testvluchten gaan uitvoeren met de 737 MAX toestellen, die al ruim een jaar aan de grond staan na twee dodelijke ongelukken.

Aandelen Intercept Pharmaceuticals verloren voorbeurs ruim 38 procent aan waarde nadat de Amerikaanse Food & Drug Administration besloot om nog geen versnelde goedkeuring te geven voor een potentiële behandeling tegen leverfibrose. Intercept zal meer onderzoek moeten doen, aldus de toezichthouder.

Beyond Meat daalde in de elektronische handel voorbeurs bijna 3 procent na een adviesverlaging door Barclays, waardoor het aandeel nu op de verkooplijst staat. Het koersdoel ging wel omhoog.

Gilead Sciences heeft de prijs van zijn coronamedicijn remdesivir vastgesteld op 390 dollar per flacon. Gilead verwacht op basis van de huidige behandelingspatronen dat de overgrote meerderheid van de patiënten een behandelingskuur van 5 dagen nodig heeft, dus 6 injectieflacons, wat neerkomt op 2.340 dollar per behandeling per patiënt. Het aandeel steeg voorbeurs bijna 3 procent.

Cosmeticamerk Coty bundelt de krachten met reality-ster en zakenvrouw Kim Kardashian-West middels een belang van 20 procent in haar lijn van schoonheidsproducten, waarvoor het 200 miljoen dollar betaalt. Eerder nam Coty al een meerderheidsbelang in de cosmetica startup van Kylie Jenner, de halfzus van Kardiashian West. Het aandeel Coty werd in de elektronische handel 17 procent meer waard.

Aandelen GrubHub stegen voorbeurs een procent na de bekendmaking van een samenwerking met Chipotle Mexican Grill. Vanaf maandag kunnen Amerikanen via de online besteldienst van GrubHub maaltijden bestellen van Chipotle.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten. De S&P 500 index verloor 2,4 procent op een slot van 3.009 punten. De Dow Jones index daalde 2,8 procent tot 25.016 punten en de Nasdaq eindigde 2,6 procent lager op 9.757 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties