(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag hoger gesloten, mede dankzij forse winsten in de energiesector, waarmee de markt deels het verloren terrein terugwon van maandag, toen technologie-aandelen onderuitgingen.

De handel was aan de lichte kant, in afwachting van de uitkomst van de monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve, die woensdag naar alle verwachting zal eindigen met een renteverhoging. Onzeker is in hoeverre de centrale bank zal hinten op een agressievere normalisering van het monetaire beleid naar een hoger renteniveau.

De S&P500 index eindigde 0,15 procent hoger op 2.717,04 punten. De Dow Jones-index steeg 0,5 procent tot 24.730 punten en de Nasdaq dikte 0,3 procent aan tot 7.364 punten.

Boeing en Nike hielpen de markt omhoog, evenals de energiesector, die profiteerde van een sterk gestegen olieprijs. De oliefutures stegen op zorgen dat lagere productie in Venezuela en spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran een kink in de olie-aanvoer kunnen veroorzaken.

“We hebben de volatiliteit zien terugkeren op de markten. Aandelen gaan weer meer twee kanten op. Markten lijken meer op hun gemak op deze niveaus, maar het zal waarschijnlijk een maand of twee duren voordat het stof gaat liggen”, zei analist Shawn Cruz van TD Ameritrade. “We willen meer helderheid over wat er echt gebeurt met de onderliggende economische cijfers. Die zullen de markt in een van de twee richtingen laten uitbreken.”

Maandag verloren de grote aandelenindices 1,4 procent of meer na een verkoopgolf van technologie-aandelen. Journalistieke onthullingen over oneigenlijk gebruik van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers lieten het aandeel van de social media-website fors dalen. Dinsdag zakte het fonds verder, maar de daling bleeft beperkt.

“Hoe flagranter het datalek, hoe groter de kans dat er regelgeving aankomt. Op een gegeven moment zullen de toezichthouders de techbedrijven die in privé-gegevens handelen gaan aanpakken”, zei marktanalist Quincy Krosby van Prudential Financial. “De verkoopgolf wijst erop dat beleggers erop zijn voorbereid dat er regelgeving zal worden opgelegd.”

Er stonden dinsdag geen Amerikaanse macro-economische cijfers van belang op het programma.

De dollar werd meer waard, ten opzichte van de euro, na een verrassend zwak cijfer voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland. De euro zakte ten opzichte van de Amerikaanse munt met 0,7 procent tot 1,2246 dollar.

Stijgers en dalers

Oracle verloor 9 procent, nadat het bedrijf bij de kwartaalcijfers teleurstellende verwachtingen afgaf voor de groei van cloudsoftwarfe.

Facebook verloor 2,6 procent, maar leek voorbij het dieptepunt, na het verlies van 7 procent op maandag. The Wall Street Journal wist te melden dat de chef beveiliging van Facebook, Alex Stamos, het bedrijf gaat verlaten.

Het social media-aandeel Twitter, dat eerder dit jaar bijna 30 procent meer waard werd, verloor dinsdag dik 10 procent. Ook Snap, moederbedrijf van de chat-app voor jongeren Snapchat, verloor 2,6 procent.

MGM Holdings, moederbedrijf van filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer, meldde dat topman Gary Barber na acht jaar ontslagen is, ondanks een recente contractverlenging, en dat een vervanger wordt gezocht. Het aandeel bewoog niet op het nieuws.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.