(ABM FN-Dow Jones) Amerikaanse aandelenmarkten zijn woensdag overwegend hoger gesloten, nadat beleggers de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China van zich leken af te schudden, hoewel de techsector onder druk bleef staan.

De S&P500-index eindigde 0,1 procent hoger op 2.907,95 punten en de Dow Jones-index klom 0,6 procent tot 26.405,76 punten en naderde weer zijn hoogste stand ooit. De Nasdaq Composite-index leverde 0,1 procent in op 7.950,04 punten.

Koerswinsten voor de banken Goldman Sachs en JP Morgan trokken de Dow Jones-index omhoog, evenals fabrikanten zoals Caterpillar en Boeing. Ook olieconcerns Chevron en ExxonMobil boekten terreinwinst.

De handel op Wall Street was de afgelopen dagen relatief rustig, omdat het halfjaarcijferseizoen grotendeels achter de rug is en er deze week weinig belangrijke economische cijfers op de agenda staan.

President Donald Trump herhaalde dinsdag zijn harde opstelling naar China tijdens een persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda. Volgens Trump hebben de Amerikanen geen andere keuze dan om ook op de resterende 267 miljoen dollar aan importgoederen uit China heffingen in te voeren, nadat maandagavond de lijst al werd uitgebreid met 200 miljoen dollar aan goederen.

China reageerde op de stap van maandag met heffingen van 5 tot 10 procent op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten, met ingang van 24 september. De Chinezen kunnen de maatregelen uitbreiden als de VS verder gaan.

Technologie-aandelen zijn relatief gevoelig voor het handelsdispuut. Zij genereren relatief veel omzet buiten de Verenigde Staten een zijn afhankelijk van de Aziatische markten voor hun toeleveringsketens. De sector is bovendien dit jaar relatief sterk gestegen, met 17 procent.

Beleggers hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk de zorgen over de gevolgen van een handelsoorlog van zich afgeschud. Zij leken meer aandacht te hebben voor de huidige stand van de Amerikaanse economie.

“We zitten misschien wel dichtbij de piek van de politieke handelsretoriek, maar zonder zichtbaar effect op economische cijfers, lijken beleggers gewoon door de ruis heen te kijken”, zei Matt Forester van BNY Mellon’s Lockwood Advisors. “We zitten in essentie nog in onderhandelingsfase en tot er vastgesteld beleid is dat we kunnen evalueren, zullen markten dit blijven negeren, tot op zekere hoogte.”

Het economisch klimaat in de VS blijft erg positief, en er is een groot verschil tussen de gevoeligheid van de aandelenmarkt voor de wereldhandel – die het belangrijkst is voor grote Amerikaanse aandelen – en de gevoeligheid van de gehele economie”, meende Forester.

De olieprijs steeg 1,8 procent in New York, tot 71,20 dollar. De euro noteerde weinig veranderd op 1,1674 dollar.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com verloor 0,8 procent, op het nieuws dat de Europese mededingingsinstanties een verkennend onderzoek hebben ingesteld naar de manier waarop het internetwinkelplatform omgaat met klantdata en met andere bedrijven die hun waren verkopen op Amazon.com.

SAP verloor 0,7 procent. De softwaremaker breidt zijn samenwerking uit met de Chinese tegenhanger van Amazon, Alibaba, dat 3,8 procent meer waard werd.

Microsoft verloor 1,3 procent. Het bedrijf verhoogde zijn kwartaaldividend met bijna 10 procent.

Het aandeel Bayer won terrein in New York. De farmaceut zet steviger in op juridische verdediging van zijn onkruidverdelgingsmiddel Roundup, na een recente gerechtelijke uitspraak het middel als kankerverwekkend beoordeelde. Bayer werd 1,2 procent meer waard.

Het aandeel van cannabisbedrijf Tilray sloot 40 procent hoger, na een duizelingwekkende achtbaanrit. Het bedrijf kreeg goedkeuring voor de import van een marijuanaproduct, om te testen hoe goed dat werkt tegen een veelvoorkomende aandoening waar miljoen Amerikanen last van hebben, namelijk tremor, een trilling van de armen, handen of het hoofd tijdens bezigheden zoals eten of schrijven. In de loop van de handelsdag verdubbelde de koers naar 300 dollar, om vervolgens alle winst weer in te leveren met een steile terugval tot 150 dollar, waarna het aandeel uiteindelijk op 217,75 dollar de dag uitging. In de handel nabeurs schommelde de koers rond 200 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.