(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag geëindigd met opnieuw records voor de S&P 500 en de Nasdaq. De S&P 500 sloot 0,7 procent hoger op 3.508,01 punten. De Nasdaq steeg 0,6 procent op een slot van 11.695,63 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent op 28.653,87 punten.  

Daarmee zetten de Amerikaanse aandelenmarkten de opwaartse trend van donderdag voort, nadat Federal Reserve voorzitter Jerome Powell tijdens de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst zei dat de centrale bank zijn beleid van preventief verhogen van de rente om de inflatie tegen te gaan zou opgeven.

Powell onthulde tijdens de virtuele bijeenkomst een nieuwe strategie waarin de centrale bank periodes zal accepteren waarin de inflatie hoger is dan 2 procent om juist periodes te compenseren waarin deze onder de 2 procent uitkomt.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets kwam de aankondiging niet als een schok, maar was het toch een “interessante ontwikkeling.”

“Het ontbreken van een tijdschema suggereert dat de centrale bank zichzelf wat bewegingsvrijheid wil geven. Sommige mensen waren bang dat een zeer ruim monetair beleid een inflatiesprong zou veroorzaken en dat zou de Fed ertoe kunnen aanzetten het beleid aan te scherpen, om te proberen de inflatie onder controle te krijgen. Nu heeft de centrale bank feitelijk gezegd graag een zeer ruim monetair beleid te willen voeren, zelfs als de kosten van levensonderhoud stijgen”, voegde Madden toe.

James Bullard van de St. Louis Fed zei vrijdag dat de recessie in de VS voorbij is en dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met meer dan 20 procent kan groeien. Volgens de centraal bankier is het accommoderende monetaire beleid van de Fed momenteel gepast en blijft dat nog wel even zo.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de persoonlijke inkomens in juli met 0,4 procent zijn gestegen, terwijl de uitgaven 1,9 procent toenamen. De PCE kernprijsindex steeg op maand- en kwartaalbasis respectievelijk 0,3 procent en 1,3 procent.

Verder bleek de economische activiteit in de regio rond Chicago tussen juli en augustus minder sterk gegroeid maar verbeterde het consumentenvertrouwen onder Amerikanen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in augustus.

De olieprijs is vrijdag licht gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,2 procent goedkoper op 42,97 dollar. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs 1,5 procent.

De afgelopen week stond in het teken van twee tropische stormen in de Golf van Mexico. Orkaan Laura kwam aan land als een categorie 4 storm maar de schade aan olieraffinaderijen in de Golf van Mexico viel uiteindelijk mee.

“Er zijn geen berichten van omvangrijke schade of grote overstromingen dus de sector zal snel herstellen”, volgens analist Phil Flynn van The Price Futures Group. 

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1898. 

Bedrijfsnieuws

HP Inc. sloot vrijdag 6,2 procent hoger, nadat het techconcern, dat zich richt op onder meer de productie van computers en printers, donderdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde, vanwege de sterke verkoop van personal computers dankzij de coronaviruspandemie.

Coca-Cola won 3,3 procent, na de aankondiging van een herstructureringsplan, waaronder vrijwillige ontslagpakketten voor 4.000 werknemers. Daarnaast is het concern van plan de activiteiten te stroomlijnen van 17 naar 9 bedrijfsonderdelen.

De overname van de Amerikaanse activiteiten van TikTok heeft een nieuwe wending gekregen, nu Walmart de krachten bundelt met Microsoft in de strijd om de overname van de Amerikaanse activiteiten van de social media app. Walmart sloot 2,7 procent hoger, terwijl Microsoft 1,0 procent steeg.

Ulta Beauty ging 5,8 procent hoger, nadat de schoonheidssalon beter dan verwachte kwartaalcijfers rapporteerde.

Biotechbedrijf Moderna is in gesprek met het Japanse ministerie van volksgezondheid over de levering van 40 miljoen coronavaccins. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Apple steeg 0,2 procent. Het nieuwe besturingssysteem zou het moeilijk maken om gepersonaliseerde advertenties te laten zien aan gebruikers.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties