(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index sloot vlak op 2.132,98 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 18.138,38 punten en de Nasdaq sloot vrijwel onveranderd op 5.214,16.

Er was aandacht voor een speech van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. De baas van de centrale bank zei dat er voordelen zijn voor een economie waarin sprake is van een krappe arbeidsmarkt.

Hiermee bevestigde Yellen volgens marktanalist Karyn Cavanaugh van Voya Financial de eerdere milde (dovish) toon die uit de notulen van de laatste Fed-bijeenkomst naar voren kwam. “Deze lage rentetarieven zijn een beetje onzinnig, maar de Fed bevindt zich in een lastig parket. Het lijkt erop dat zij [Yellen] het prima vindt om de economie warm te laten lopen voordat de rentes verhoogd worden”, zei Cavanaugh.

Vrijdag werd onder meer bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan, in oktober is gedaald.

Voordat Wall Street open ging werden publicaties over de detailhandelsverkopen en producentenprijzen bekendgemaakt. Amerikaanse detailhandelaren zetten in september 0,6 procent meer om, hetgeen ook was verwacht, terwijl de producentenprijzen met 0,3 procent toenamen op maandbasis, en dat was licht beter dan voorzien.

Olie noteerde lager. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 50,34 dollar, terwijl een december-future Brent 0,2 procent goedkoper werd op 52,02 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0972. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1056 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Het was vandaag voor het eerst dat enkele grote banken de boeken openden over het afgelopen kwartaal. Veel beleggers keken hiernaar uit, omdat de financiële sector flink in het nieuws stond recentelijk.

JPMorgan Chase kwam als eerste Amerikaanse bank met cijfers over het derde kwartaal. De winst en omzet daalden, maar kwamen desalniettemin boven de verwachting uit. Bovendien daalden de kosten. Het aandeel sloot 0,3 procent lager.

Citigroup boekte in het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet, maar de resultaten waren ook hier beter dan verwacht. De koers steeg 0,3 procent.

Met name de resultaten van Wells Fargo werden vrijdag nauwlettend in de gaten gehouden, gezien de recente problemen van de bank. Eerder deze week stapte CEO John Stumpf op vanwege de corrupte verkooppraktijken die er binnen de bank op na werd gehouden. In september werd bekend dat ruim 5.000 werknemers zijn ontslagen, omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het ongeoorloofd openen van rekeningen zonder toestemming van klanten. Wells Fargo kreeg hiervoor een boete opgelegd van 185 miljoen dollar. In het derde kwartaal daalde de winst, maar nam de omzet toe. De winstcijfers waren licht beter dan verwacht en het aandeel steeg krap een half procent. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Twitter daalde sterk, nadat de Financial Times schreef dat Salesforce.com geen interesse heeft in een overname. Volgens de Britse krant heeft CEO Mark Benioff gezegd dat Twitter niet zou passen bij zijn bedrijf. Salesforce was één van de laatste partijen die geïnteresseerd zou zijn in een overname van het sociale platform. Grote bedrijven zoals Apple, Google en Disney zouden volgens berichten eerder al zijn afgehaakt. Twitter daalde ruim vijf procent, terwijl Salesforce dik vijf procent won.

McDonald’s Corporation maakte donderdagavond bekend dat in het derde kwartaal een afschrijving van 130 miljoen dollar is gedaan ter ondersteuning van eerder aangekondigde strategische initiatieven. McDonald’s verloor 1,1 procent.

Chocolademaker Hershey zei dat topman John Bilbrey per 1 juli 2017 met pensioen gaat. Inmiddels is een speciaal comité benoemd om zijn opvolger aan te wijzen. Hershey zei vrijdag ook dat de outlook voor heel 2016 bleef gehandhaafd. Het aandeel Hershey steeg 0,8 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.