Het is zeer moeilijk – zo niet onmogelijk – om een economische recessie correct te voorspellen, maar aan een ding kun je je wel op een vaste regelmaat aan verwachten, en dat zijn de waarschuwingen voor een nakende recessie.

Volgens James Picerno van The Capital Spectator is een recessie voorspellen op een termijn langer dan een paar maanden eigenlijk hetzelfde als gokken.

Dat is volgens Picerno omdat de factoren die je in achting moet nemen om een dergelijke voorspelling te doen zo enorm complex zijn dat het op een iets langere termijn vrijwel onmogelijk is.

Dit is natuurlijk voor beleggers wel erg vervelend want als er één ding is dat marktparticipanten haten dan is het wel een gevoel van onzekerheid.

En als je daaraan het feit toevoegt dat een economische recessie de voornaamste reden is waarom aandelenmarkten zo nu en dan zwaar corrigeren of zelfs crashen, dan weet je dat je op je hoede moet zijn voor een dergelijk scenario.

Picerno zijn persoonlijk oordeel is vrij duidelijk: het is een heel moeilijke opdracht om duidelijkheid te scheppen over de lengte van de economische cyclus.

Dat wil echter niet zeggen dat er geen pogingen gedaan gaan worden om een hopelijk zo accuraat mogelijke gok te doen natuurlijk, en dat zie je o.a. terug op de volgende grafiek van Guggenheim Partners.

Volgens Guggenheim zijn de risicos op een economische recessie op de korte termijn momenteel vrij laag maar begint het risico serieus op te lopen tegen 2020.

Volgens Guggenheim kunnen we dus nog even ons hart ophalen en beleggen in aandelen zonder al te veel zorgen te hebben, alvorens we eventueel een correctie zien over 18-30 maanden.

Of James Picerno echter boodschap heeft aan deze voorspelling van Guggenheim, dat laten we in het midden.

Reacties