Veel cash geld

Warren Buffett heeft met Berkshire Hathaway een probleem waar veel mensen jaloers op zouden zijn: te veel geld. En zijn enorme cashpositie groeit nog iedere dag. Op de balans van Berkshire Hathaway staat nu $73 miljard cash, het meeste ooit.

De bijna 100 bedrijven in de portefeuille van Berkshire Hathaway genereren zo’n $1,5 miljard cash … per maand. De laatste grote overname van Buffett dateert van begin dit jaar toen hij de producent voor onderdelen van vliegtuigen, Precision Castparts, overnam voor $32,36 miljard. Sindsdien groeit zijn cashpositie weer aan.

Het probleem van Buffett is dan ook dat hij niet eender welk bedrijf kan overnemen. Door de immense omvang van Berkshire Hathaway wordt hij als het ware verplicht om grote bedrijven over te nemen of kleine participaties van gigantische bedrijven. Anders heeft de overname geen impact meer.

Een andere reden dat Buffett zij cashpositie laat groeien, kan ook zijn dat hij geen valabele kandidaten vindt. Buffett staat erom bekend om bedrijven of aandelen te kopen aan ondergewaardeerde prijzen.

The stock market is a no-called-strike game. You don’t have to swing at everything. The problem when you’re a money manager is that your fans keep yelling, ‘Swing, you bum!’

Nu kan Buffett niet over zijn volledige oorlogskas beschikken. Hij houdt steeds $20 miljard achter de hand om eventuele grote tegenvallers bij zijn verzekeringsmaatschappijen op te vangen. Blijft er uiteraard nog steeds meer dan $50 miljard over. En daar komt dan nog eens $50 miljoen per dag bij.

De volgende overnameprooi van Buffett

Het orakel van Omaha laat nooit in zijn kaarten kijken, maar analisten nemen graag een gokje. Het familiebedrijf Mars staat volgens de meeste analisten hoog op de lijst. Ook zou een uitbreiding van zijn pakket aan nutsbedrijven tot de mogelijkheden behoren.

Buffett houdt graag cash achter de hand om te kunnen profiteren van toekomstige opportuniteiten. Hij laat zich niet verleiden door de lage rente om ondoordachte overnames te doen. Zelfs een dividend lijkt nog steeds niet aan de orde.

<< Interesse in dividendaandelen? Volg ons hier >>

Totdat de volgende grote opportuniteit voor zijn deur staat, zal Buffett blijven doen waar hij goed in is: lezen, analyseren en wachten op het juiste moment.

Bron: Yahoo