BESI

Het Nederlandse BESI is van de ene op de andere dag terug een van de favoriete aandelen van beleggers én analisten. Toch is het vreemd dat ineens uit de lucht komt gevallen dat BESI een ondergewaardeerd bedrijf is. In februari schreven wij al een stuk over BESI. Het bedrijf had toen al een mooie verrassing voor beleggers en gisteren bleek dat ING ook nog eens razend enthousiast is over het kleinere Nederlandse bedrijf.

Het verhaal rondom BESI illustreert precies wat wij eind vorig jaar schreven: koop de achterblijvers, want dat zijn de aandelen die in 2017 goed zullen presteren.

Het is dan ook geen wonder, dat wij precies de achterblijvers in de Nederlandse portefeuille hebben opgenomen. En daardoor staat de portefeuille alweer op een bijzonder sterke winst voor dit jaar:

461

Maar het BESI verhaal laat ook iets anders zien. Want op het Damrak zijn er maar weinig analisten die Nederlandse small- en midcaps volgen. Dat zien we trouwens ook in België. En dat is dan ook de reden, waarom wij BeursBrink hebben opgericht.

We vinden namelijk, dat er genoeg mooie bedrijven in onze achtertuin te vinden zijn, maar er heel weinig over bekend is.

En de reden daarvoor, vinden we bij analisten. 10 jaar geleden, waren er tientallen analisten die schreven over kleinere bedrijven in het binnenland.

Anno 2017, kunnen we het aantal analisten op 2 handen tellen.

Dit gegeven, heeft een enorme impact op kleinere bedrijven op de beurs.

Want het is nu eenmaal een feit dat heel veel particuliere beleggers – die niet zoveel op de beurs bezig zijn – hun beleggingsbeslissingen voor een groot deel laten leiden door analisten van grootbanken.

En als die analisten alleen maar schrijven over Tesla, Apple, Amazon of Microsoft, dan krijg je als particuliere belegger niet mee dat er op eigen bodem verschrikkelijk mooie bedrijven te vinden zijn.

Bovendien hebben analisten in onze optiek een ‘afwachtende analysehouding’. De onderstaande grafiek van BESI laat dit mooi zien.

461

In november en december van vorig jaar, toen de koers van BESI al twee maanden zijwaarts bewoog, waren de analisten daar. BESI was te duur en afbouwen of niet-aanbevolen was het advies.

Twee maanden later, na de mooie verrassing van BESI, werden analisten ineens positief.

Dat komt, omdat analisten vaak de meest recente cijfers afwachten en daarop nieuwe koersdoelen baseren. En dan loop je naar onze mening, stevig achter de feiten aan.

Analisten zijn dus bezig met het geven van koopadviezen, op momenten dat alles goed gaat.

Dat geeft de waardering dan ook aan en koop je als belegger aan een ‘faire’ prijs. Terwijl twee maanden terug, je voor 30% minder kon kopen.

En in die tijd is er fundamenteel weinig veranderd. Laat dat duidelijk zijn.

Het enige dat is gebeurd: de koers is gestegen, de cijfers zijn wat boven verwachtingen en daardoor worden analisten ineens positiever. Want die kunnen nu met hun excelsheetjes met wat betere cijfers aan de slag.

Voor ons stond de stijging echter al in de sterren geschreven. Wie nog goed kan herinneren, weet dat BESI een convertible obligatie heeft afgesloten, van 125 miljoen euro met een conversieprijs van 43,51 euro.

Dat betekent dat er investeerders zijn, die 125 miljoen euro in BESI hebben gepompt en daar pas echt geld mee kunnen verdienen zodra de koers boven de 43,51 euro stijgt.

Dat is dus een bijzonder positief gegeven. Terwijl analisten rond die tijd met hun reduce en afbouwadviezen kwamen.

Daar begrepen wij niets van! We schreven dan ook in een analyse:

461

En die 60 tot 70% koersstijging, verwachten we nog steeds. We hebben nu natuurlijk al een flinke sprong gemaakt, maar een koersdoel van 50 tot 55 euro is allesbehalve gek voor dit bedrijf.

Tenminste, als je werkt met een horizon tot 7 jaar.

Dit maakt de research van BeursBrink dan ook zo waardevol.

We kijken dag en nacht naar dit soort bedrijven en begrijpen als geen ander dat analisten er een hele andere agenda op na houden. Eentje die voor particuliere beleggers vaak helemaal niet zo rendabel is.

Wij bieden dan ook onafhankelijke research, zodat u betere beleggingsbeslissingen kan maken.

En met duidelijke analyses (die iedereen kan begrijpen, maar toch de juiste informatie bevatten), dagelijkse opvolging en wekelijkse updates, is het voor iedereen mogelijk om beter te beleggen met smallcaps.