Enkele maanden geleden maakten we u al warm voor een sector die zich aan de vooravond van een enorme doorbraak bevindt. U kan deze bijdrage hier nogmaals nalezen. Zoals we toen schreven was het ongeduldig wachten op begin december, het moment waarop de revolutionaire vrachtwagen Nikola One officieel voorgesteld zou worden.
We konden het zelf vaststellen, de vrachtwagen is impressionant en ook de filosofie van het bedrijf kan ons bekoren. Maar dit is een nieuwe technologie die nood heeft aan de juiste infrastructuur en dan kom je al snel bij de vraag van de kip of het ei.
- Is het slim om voertuigen te bouwen als er nog geen infrastructuur voor bestaat?
- Moet je al infrastructuurwerken uitvoeren, als de voertuigen nog niet algemeen aanvaard zijn?
Voor waterstof zijn deze vragen helemaal gelijklopend met wat we in het recente verleden voor elektrische auto’s zagen.
Bij Nikola kunnen we deze vraag onmiddellijk beantwoorden, want het bedrijf zorgt zelf voor de kip én het ei. Naast de ontwikkeling van het voertuig, neemt Nikola ook de uitbouw van 364 stations die voor een volledige dekking van de Verenigde Staten en Canada zullen zorgen.
In Duitsland rijdt binnenkort de eerste zero-emissie trein op waterstof
De Nikola One heeft immers een bereik van 1.200 km per ‘tankbeurt’. Voor de eigenaars van een Nikola One is de brandstof in de leasingprijs van hun truck begrepen. De stations zullen echter ook voor andere voertuigen opengesteld worden en daarmee een enorme impuls geven aan het rijden op waterstof.
Het eigen aanbod door Nikola is noodzakelijk want eind 2016 tellen de Verenigde Staten slechts een 50-tal stations, de meeste in Californië en een handvol aan de Oostkust. Maar wees gerust, tegen de tijd dat Nikola zijn 364 stations binnen enkele jaren aan het aanbod toegevoegd heeft, zullen er ook door andere aanbieders al tientallen of zelfs honderden stations geopend zijn.
Deze beweging zal zich in 2017 op gang trekken en in 2018 een enorme stroomversnelling kennen.
Het is nog even wachten tot Nikola zijn partner voor het leveren van de brandstofcellen bekendmaakt. In de autosector zijn we al een stuk verder en daar wordt Azië een voortrekker.
Japan ondersteunt Toyota in zijn plannen om tegen 2020 jaarlijks 20.000 stuks van zijn Mirai te verkopen en ook Honda en Hyundai zetten zwaar in op deze milieuvriendelijke brandstof.
Vorige week raakte bekend dat Zuid-Korea de komende 2 jaar (2017 en 2018) zo’n 540 miljoen dollar zal investeren in milieuvriendelijk rijden op waterstof.
Is waterstof toekomstmuziek? Helemaal niet, nu investeren is een must!
Voor de productie van fuel cells die in voertuigen gebruikt zullen worden, kijken we vooral naar China. De laatste maanden zagen we de topbedrijven onder de fuel cell fabrikanten enkele zeer interessante deals sluiten. De kaarten worden nu geschud, de toekomstige winnaars nu bepaald. Wat voorbeelden:
Fuel cell bedrijf A: Technologie- en productieovereenkomst met korte termijn milestone betalingen ter waarde van 1 x de laatste kwartaalomzet van dit bedrijf en een leveringsovereenkomst ter waarde van 7,5 x de laatste kwartaalomzet in de periode 2017 – 2021.
Fuel cell bedrijf B: Contract om bussen in enkele grote Chinese steden op waterstof te laten rijden met een initiële waarde van 60% van de laatste kwartaalomzet van het bedrijf, met significant grotere vervolgbestellingen te verwachten in 2017.
Deze contracten zullen de groei van beide bedrijven al voor een groot stuk verzekeren maar we zijn er rotsvast van overtuigd dat dit slechts een begin is. Als we dit in perspectief plaatsen, gaat het hier over enkele tientallen bussen terwijl er in China tienduizenden dieselbussen met uiteenlopende formaten rondrijden waarvoor dringend een schoner alternatief gevonden moet worden.
We zijn helemaal overtuigd van het toekomstverhaal dat het Amerikaanse Nikola ons voorschotelt, maar zien de eerste concrete omzetten in Azië gerealiseerd worden. Daarom selecteerden we midden vorig jaar de meest beloftevolle waterstofspeler in deze sector voor het Groeimarkten Rapport.
Maar toch een laatste opmerking. Het is van cruciaal belang om in een sector als deze, het juiste bedrijf te selecteren. De fuel cell spelers met de 4 grootste marktkapitalisaties legden in de afgelopen 6 maanden immers een zeer verschillend parcours af.
De slechtste performer moest bijna 72% aan waarde inleveren, onze keuze was de beste van de klas met een klim van ruim 34%! Een grondige selectie is dus een absolute voorwaarde, om te beleggen in dit segment. En dan kan het erg lucratief worden.
Foto: Nikola Motor
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER