Energie is een erg belangrijk deel van de globale economie, een absolute noodzakelijkheid, dat is een onmiskenbaar feit waar iedereen het wel over eens zal zijn.

Maar welke energiebron is nu eigenlijk het veiligst?

Het lijkt voor de hand liggend dat energiebronnen zoals wind & zonne-energie erg veilig zijn, en dat is ook daadwerkelijk het geval, maar welke energiebron staat op de nummer 1?

Het antwoord – volgens VisualCapitalist – zal je hoogstwaarschijnlijk verbazen, het is namelijk nucleaire energie!

Zelfs met de zeer beruchte catastrofes van Chernobyl & Fukushima meegerekend is nucleaire energie nog altijd de veiligste energiebron.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de bekende energiebronnen zie je in het onderstaand overzicht van VisualCapitalist.

Per 1000 Terawatt/uur gegenereerd

Nucleaire energie: verantwoordelijk voor 90 slachtoffers.

Windenergie: verantwoordelijk voor 150 slachtoffers.

Zonne-energie: verantwoordelijk voor 440 slachtoffers.

Hydro-energie: verantwoordelijk voor 1400 slachtoffers.

Aardgas: verantwoordelijk voor 4000 slachtoffers.

Olie: verantwoordelijk voor 36000 slachtoffers.

Steenkool: verantwoordelijk voor 100000 slachtoffers.

Zoals je duidelijk uit de bovenstaande tabel kunt afleiden doet de beruchte ‘grijze energie’ sector – vertegenwoordigd door aardgas, olie & steenkool – het erg slecht en hebben zij veruit het meeste doden op hun geweten.

Het is dan ook te verwachten dat – zeker met de hele heisa rond global warming – dat de alternatieve voor deze grijze energie steeds meer en meer populariteit winnen.

Nochtans weten erg weinig mensen dat nucleaire energie ook groen is, en dit is waarschijnlijk te wijten aan het stigma dat nucleaire energie heeft verkregen door o.a. de kernramp van Fukushima, die uiteraard zeer uitgebreid het nieuws heeft gehaald.

Nucleaire energie is een vorm van energie die vrijwel geen CO2-uitstoot heeft, net zoals meer aanvaardde groene energiebronnen zoals wind & zonne-energie.

Deze vaak controversiële energiebron heeft dus zeker ook recht op een plaats in het energielandschap.