ipo

2016 was nog een tegenvallend jaar voor IPO’s (beursgangen) in de Verenigde Staten. Er kwamen weinig nieuwe bedrijven naar de aandelenmarkt en er zaten ook niet veel bekende namen tussen. Maar daar kan dit jaar verandering in komen. Een aantal bekende technologiebedrijven komen mogelijk in 2017 naar de beurs.

Onderstaande lijst van bedrijven zijn momenteel bezig met het papierwerk in orde te brengen om het bedrijf op de aandelenmarkt te laten noteren.

-1. Airbnb

airbnb-a8707ed9_original

Er doen al enkele jaren de geruchten de ronde dat Airbnb naar de aandelenmarkt zou komen. CEO Brian Chesky ontkent dit gerucht al sinds 2014. Airbnb veranderde heel de Hotel- en toeristische sector, maar ondervindt nog hinder op het gebied van wetgeving op verschillende plaatsen. Airbnb heeft echter nog andere wilde plannen en zal daar mogelijk geld voor moeten ophalen.

Airbnb wordt momenteel gewaardeerd op $30 miljard.

-2. Dropbox

Dropbox

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gebruik gemaakt van de clouddiensten van Dropbox voor foto’s of documenten op te slaan. In 2014 kreeg het bedrijf nog een waardering mee van $10 miljard. Maar analisten zijn sceptischer geworden over de winstgevendheid, ondanks dat de omzet verdubbelde en Dropbox ondertussen cash flow positief is.

Dropbox wordt momenteel gewaardeerd op $5 miljard.

-3. Snap

Snapchat IPO

De beursgang van Snap, het bedrijf boven Snapchat, is een van de meest concrete voor dit jaar. Snap zou mogelijk al in maart naar de Amerikaanse beurs trekken. Snap is daarmee het eerste bedrijf dat terug op veel publieke interesse kan rekenen bij een IPO. Snap is volgens analisten ook een van de weinige bedrijven die nog iets kan doen aan de hegemonie van Facebook.

Snap wordt momenteel gewaardeerd op $20 – $25 miljard.

-4. Spotify

Spotify

Met 100 miljoen actieve gebruikers en 40 miljoen betalende gebruikers is de muziek-streamingdienst Spotify klaar om naar de aandelenmarkt te trekken.

Spotify wordt momenteel gewaardeerd op $8 miljard.

-5. Uber

uber

Uber heeft een van de hoogste waarderingen van niet-beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het verlies van $1,2 miljard in de eerste helft vorig jaar kan Uber echter nog parten spelen. Voor heel 2016 komt het verlies mogelijk uit op $3 miljard. Uber is de koning van private plaatsingen en haalde al $13 miljard op sinds 2009. Het bedrijf boekt ondertussen wel een omzet van $1,7 miljard. Een beursgang staat dus in de sterren geschreven.

Uber wordt momenteel gewaardeerd op $68 miljard.

Bron: Fool