japan De Japanse economie heeft geen gemakkelijke jaren achter de rug liggen. Aan het einde van de jaren ’90 werd Japan geconfronteerd met een toenemende vergrijzing en de Japanse economie heeft er behoorlijk lang over gedaan om weer op het oude niveau terug te keren. Diverse economen zijn bang dat heel veel andere Westerse landen ook te maken gaan krijgen met het ‘Japanse probleem’. De vergrijzing in Japan had zulke grote gevolgen dat het land een langere periode werd geteisterd door deflatie. Deflatie wordt vaak neergezet als een spook dat ontweken moet worden en Japan is daar een goed voorbeeld van.

Wereldeconomie kan te maken gaan krijgen met een lage groei

wereldeconomie-groei Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van UBS, kunnen we zien dat heel veel andere landen ook te maken gaan krijgen met een afname van de werkende bevolking. Ook het groeiland China is op dit moment over haar piek heen. Volgens UBS kan vergrijzing er voor gaan zorgen dat de wereldeconomie een langere periode te maken gaat krijgen met een zeer lage economische groei. Daarnaast blijft de vrees voor deflatie bestaan. Niet bepaald een geweldig toekomstplaatje.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>