Brexit winnaars verliezers

Bijna 4 maanden geleden verrasten de Britten de wereld door voor een Brexit te kiezen. Een van de grootste financiële slachtoffers van deze beslissing is het Britse pond. Het pond daalde naar een nieuw dieptepunt. Dit brengt winnaars en verliezers met zich mee.

Het effect van de devaluatie begint stilaan voelbaar te worden. De daling heeft effect op bedrijven, consumenten, beleggers en buitenlanders, op korte en lange termijn.

Dit zijn de Winnaars

Britse exporteurs

Britse bedrijven die een groot deel van hun omzet buiten Groot-Brittannië boeken, juichen de daling van het pond toe. Burberry maakte bijvoorbeeld sterke winstresultaten bekend, met dank aan de daling van het pond. Exporteurs kunnen hun goederen goedkoper verkopen in het buitenland.

De lopende rekening van de Britse overheid

De daling van het pond stimuleert de export en verhoogt de inkomsten op buitenlandse investeringen. Volgens economen zal het tekort op de lopende rekening dalen van 7%/bbp naar 3,9%/bbp tegen midden 2017.

Britse beleggers

De aandelenmarkt werd koud gepakt eind juni, maar sindsdien steeg de FTSE100 bijna 20% tot een nieuw record waardoor het verlies volledig van de kaart werd geveegd. Buitenlandse beleggers staan echter nog steeds op een verlies door de daling van het pond. In dollar staat de FTSE100 nog steeds 6% in het rood.

Toeristen

Toeristen en zakenmensen die Groot-Brittannië bezoeken krijgen meer ponden in ruil voor hun eigen euro’s, dollars, yens, …

Dit zijn de Verliezers

Britse consument

De Britse consument is de dupe van de daling van het pond. Inflatie zal naar verwachting stijgen tot boven 2% tegenover zo goed als 0% vorig jaar. Import van goederen wordt duurder. Bedrijven zullen de prijzen van hun producten verhogen om die meerkost te verrekenen.

Britse importeurs

Zoals gezegd worden buitenlandse goederen duurder. Terwijl exporteurs profiteren, krijgen importeurs het moeilijker. Importprijzen stegen in september 7,2%. Bedrijven moeten dus kiezen tussen hogere productprijzen of lagere marges.

Britse spaarder

De Britse spaarder krijgt een dubbele slag: lage(re) rente op spaargeld door het monetaire beleid van de centrale bank en hogere inflatie. De Britse spaarder verlies zienderogen koopkracht.

Britse reisbureaus

Het Britse pond verloor al tussen 10% en 18% tegenover de 5 belangrijkste valuta voor de toeristische sector. Op reis gaan wordt dus een pak duurder voor de Britten.

Bron: Bloomberg

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>