Trump make america great again

Deze week daalde de Dow Jones zo’n 200 punten. Op zich niets bijzonders, dalingen van 1% komen bijna evenveel voor als regen na zonneschijn. Maar het is de manier waarop Wall Street zucht bij de daling, dat de wenkbrauwen doet fronsen. De wittebroodsweken zijn voorbij en de oogkleppen vallen af.

Deze week beseft Wall Street dat Trump ook meent wat hij zegt. De nieuwe president wil Amerika écht afschermen van de wereld, economisch en fysiek. Hij regeert ook zoals hij is, geen doordachte maatregelen en zonder details. En zijn super team lijkt ook veel van zijn flair verloren te hebben – aldus columnist Tim Mullaney van MarketWatch.

Maandenlang heeft Wall Street de sterke rally op de aandelenmarkt – waar niemand van weet waar hij vandaan komt – goedgepraat. Belastingverlaging en investeringen in infrastructuur zouden voor groei zorgen terwijl beleggers de importtarieven niet zo nauw namen.

Na een dikke week in het Witte Huis lijkt Trump al aan te sturen op verschillende handelsoorlogen terwijl er van de belastingverlagingen en infrastructuurwerken nog niet veel te merken is. Dat is een slechte cocktail voor beleggers.

Wees op je hoede

Het ontslag van Acting Attorney General Sally Yates, die weigerde het immigratieverbod te verdedigen, sloeg in als een bom. Het bewijst dat Trump geen tegenstand duldt en dat hij gevaarlijker is dan eerst werd aangenomen.

Economische data laten ook zien dat de Amerikaanse economie nog lang niet in de buurt komt van de 4% die Trump voor ogen heeft. De groei voor het 4e kwartaal 2016 werd zelfs nog naar beneden bijgesteld van 3,5% naar 1,9%. En zo kabbelt de Verenigde Staten al jaren verder rond een groei van 2%. Hoe Trump dit wil verdubbelen, blijft een raadsel.

Eens het volk door heeft dat de keizer geen kleren draagt, kan alles snel veranderen. Wees dus op je hoede, ook omdat februari historisch gezien een bijzonder slechte beursmaand is na een presidentiële verkiezing in de Verenigde Staten.

Bron: MarketWatch