brussel

Het jaar 2016 mag de boeken ingaan als het jaar van de grote verrassingen. Zo was het jaar 2016 nog geen dag oud toen we al te maken kregen met onverwachts slechte macrocijfers vanuit China. Ook de verkiezingsoverwinning van Trump kwam als een complete verrassing. Daarnaast mag de Brexit in dit rijtje met verrassingen ook niet ontbreken.

De overwinning van het Brexit-kamp was met name erg pijnlijk voor de prominenten in Brussel. De Brexit wist er namelijk voor te zorgen dat de populistische partijen in Europa vleugels kregen. En als gevolg van de toegenomen populariteit van deze anti-Europese politieke partijen, kan het jaar 2017 wel eens het jaar worden waarin de Europese eenheid wordt getest.

Landelijke verkiezingen vormen een bedreiging voor de Europese eenheid

populistische partijen

Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van Goldman Sachs, is te zien dat het een spannend jaar gaat worden voor de Europese Unie. In maart zullen er in Nederland verkiezingen gaan plaatsvinden en later dit jaar volgen Frankrijk en Duitsland.

Daarnaast is op de rechtergrafiek goed te zien dat de populistische partijen (rood) goed vertegenwoordigd zijn in de diverse Europese landen. Met name de Nederlanders en de Fransen lijken gecharmeerd te zijn van het offensief van de populistische partijen.