beer

Vorige week vrijdag hadden we te maken met het historische moment dat de S&P 500 index negen dagen op rij in het rood wist te sluiten. Dit was de eerste 9-dagenverliesreeks in bijna 36 jaar tijd. Sommige analisten zijn van mening dat we juist tijdens dergelijke bewegingen aandelen aan de portefeuille moeten toevoegen.

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de vorige keren toen we ook te maken hadden met een dergelijke verliesreeks. De resultaten die uit dit onderzoek naar voren kwamen zijn behoorlijk indrukwekkend te noemen.

Deze verliesreeks is niet op voorhand ‘Bearish’ te noemen

verliesreeks-spx

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Financial, is te zien dat de S&P 500 index in het meest van de gevallen hoger stond 6 en 12 maanden later na deze historische verliesreeks. Daarbij bedroeg de gemiddelde stijging na 6 maanden bijna 9%, en na 12 maanden maar liefst 14%.

Uiteraard beidt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar de verliesreeks van vorige week hoeven we niet op voorhand te bestempelen als ‘Bearish’. En dat kan voor heel wat beleggers een geruststelling zijn.