Volgens een blogger die gespecialiseerd is in het handelen in zilver, was het doorbreken van $18 het signaal dat het edelmetaal nog veel hoger zou gaan. En hoe! Afgelopen week schoot de zilverprijs door $20 heen. Onderliggende reden? De banken! Zij zijn nu hun grote shortposities aan het sluiten.
Gaps
Een gap is term die vanuit de technische analyse komt. Het geeft een ruimte weer tussen een twee opeenvolgende dagen. De praktijk wijst uit dat gaps op den duur altijd worden gevuld. Feitelijk laat de grafiek van zilver zien dat het nu vanuit een neerwaartse trend, in rap tempo gap op gap aan het vullen is. De neerwaartse trend ving aan in 2013, toen Centrale Banken meer monetaire verruiming toezegden. Vanaf dat moment kwam de zilverprijs onder druk te staan en kwam het edelmetaal terecht in een langdurige bear market, mede door de grote shortposities van banken zélf. Rond $18 bleef de dalende trend haperen, maar nu lijken alle signalen voor een langdurige bull market op groen te staan. Volgens de blogger is het overduidelijk dat de banken shortposities op zilver hadden ingenomen. Maar nu moeten ze bloeden voor hun daden, omdat de opmars van zilver niet meer te stuiten is. De banken moeten koste wat het kost de zilverprijs onder $20 houden. Lukt dat ze niet, dan ligt $22 en vervolgens $26 in de kaarten. En dat kan snel gaan.
Brexit
Sinds Brexit zijn er veel grote partijen die nu kleur aan het bekennen zijn. Vele zaten al langere tijd opgescheept met grote short posities, maar sinds kort is het nu te laat voor hen. Voor Goud, maar vooral voor zilver was de Brexit het moment van de doorbraak. De kansen liggen momenteel bij de kopers; niet (meer) de verkopers. Juist de onverwachte Brexit deed ervoor zorgen dat de zilverprijs omhoog schoot, terwijl banken kort ervoor grote short posities hadden ingenomen.
Aanbod
Het aanbod van zilver had een trage start in het begin van het jaar, met name door een staking van de juweliers in India. Maar momenteel is alles weer genormaliseerd. Vraag en aanbod zijn weer volledig op elkaar afgestemd. Er is momenteel zelf meer fysieke vraag dan aanbod. Voor banken, die nog steeds enorme shortposities bezitten, betekent dit dat ze hun verlies moeten nemen en dat zal de zilverprijs in de toekomst nog veel meer opdrijven.