Geld verdienen met aandelen De financiële industrie creëert de illusie dat de aandelenmarkt een plaats is waar je veel geld kunt verdienen. De realiteit blijkt echter helemaal anders te zijn. Dit komt omdat veel beleggers steeds dezelfde fouten blijven maken. Wil je geen fouten meer maken op de aandelenmarkt? Goed zo. Gelukkig is daar een simpele oplossing voor zodat je wél geld kunt verdienen. We overlopen eerst enkele van de meest voorkomende fouten die beleggers blijven maken. Daarna leggen we in 4 eenvoudige stappen uit hoe je deze fout in de toekomst kunt vermijden, een kleine cursus beleggen met andere woorden, want geld winnen is in de eerste plaats geen geld verliezen.

Dit zijn de meest voorkomende fouten

Fout 1: Je hebt geen doel

Voor veel beleggers is het doel om een aanvullend kapitaal op te bouwen wanneer ze met pensioen gaan. Dit is een zeer nobel en goed doel. Wanneer je echter andere doelstellingen hebt, moet je uitzoeken waarom je precies bezig bent met beleggen. Hoe ga je dat doel bereiken, hoe lang gaat je daarover doen en hoeveel risico wil je nemen?

Fout 2: Je kan niet tegen volatiliteit

Wanneer je een aandelenportefeuille hebt van bijvoorbeeld €100.000 en je portefeuille daalt 4% dan zit je met een verlies van €4.000. Dat is voor veel mensen veel geld. Wanneer je in paniek schiet iedere keer als jouw portefeuille 4% daalt, moet je de vraag stellen of de aandelenbeurs wel iets voor jou is.

Fout 3: Je handelt te veel

Veel beleggers willen steeds mee zijn met de nieuwste trend of met de richting van de algemene aandelenmarkt. Dit zorgt ervoor dat ze constant aandelen kopen en verkopen. Dit betekent dat je de hele tijd commissie betaalt aan de broker of de bank. Na verloop van tijd kunnen die commissies jouw rendement helemaal om zeep helpen.

Fout 4: Je neemt verkeerde risico’s

Neem je te veel risico dan schiet je in paniek iedere keer je belegging de verkeerde kant dreigt op te gaan. Neem je te weinig risico dan is de kans groot dat het rendement onder de verwachtingen blijft. Bepaal wat je wilt doen met je beleggingsportefeuille en koppel daar het juiste risicoprofiel aan.

Hoe kan je nu wel geld verdienen?

Stap 1: Leer beleggen

Kennis is alles. Het belangrijkste dat je moet doen is leren, leren, leren en nooit stoppen met leren. Lees boeken over beleggen, schrijf je in op nieuwsbrieven en volg de financiële markten. Wanneer er iets is dat je niet begrijpt, moet je daar ook niet in beleggen totdat je er voldoende over geïnformeerd bent.

Stap 2: Beheer je portefeuille zelf

Wanneer je voldoende kennis hebt is de volgende stap vanzelfsprekend, je neemt het heft in eigen handen. Wanneer je zelf je portefeuille beheert, moet je geen commissie meer afstaan aan een makelaar of beleggingsadviseur.

Stap 3: Begin met een simpele strategie

Hoe simpeler, hoe beter. Beheer je beleggingsportefeuille voor de lange termijn. Creëer een simpele maar gespreide portefeuille met aandelen, internationale aandelen, obligaties, vastgoed en cash. Dit kan via allerhande ETF’s of individuele producten.

Stap 4: Doe niets

Dit lijkt de gemakkelijkste stap, maar dat is het niet. Alle activa op de financiële markten stijgen en dalen, dat is de normaalste zaak van de wereld. Het is belangrijk om niet in paniek te schieten op korte termijn en je portefeuille in de juiste richting te sturen voor de lange termijn. Dit doe je het beste door niet te veel te doen, in sommige periodes zelfs niets.