Kinderen leren over geld

Ook kinderen zouden moeten leren over beleggen. Uiteraard kan je bij een 8-jarige niet afkomen met koers/winstverhoudingen of cash flow analyse. Je moet je kind leren over beleggen op een manier dat bij zijn/haar leeftijd past. Ze zullen je later ongetwijfeld dankbaar zijn.

Wat geld storten op een effectenrekening om je kind te leren beleggen, is niet zo’n goed idee. Wanneer het kind geld verliest, krijgt het misschien een aversie van de aandelenmarkt. Wanneer het kind geld wint, denkt hij/zij misschien al dat het een genie is en gaat het kind meer risico’s nemen. Dat is misschien nog slechter.

Dit is hoe jij van je kind een financiële genie kan maken.

4 tot 9 jaar

Kinderen op jonge leeftijd moeten nog niet leren over de aandelenmarkt. Maar je kan het principe van de aandelenmarkt wel aanleren. Beleggen is investeren op lange termijn. Je kan je kind dus wel lessen leren dat wanneer je tijd en energie spendeert aan iets, dat het op termijn een waardevol resultaat kan opleveren.

Zo kan je kind bijvoorbeeld tuinieren. Zaadjes planten en verzorgen levert op termijn een mooie plant of bloem op. Een grote puzzel of knutselprojecten kunnen aangemoedigd worden en beloond met een compliment dat hard werken mooie resultaten kan schenken.

10 tot 14 jaar

Kinderen die richting de puberteit gaan, zijn over het algemeen meer geïnteresseerd in financiën dan je denkt. Ook eenvoudige beleggingsprincipes moeten ze kunnen begrijpen. Je kan ze leren over bedrijven van bekende merken. Zeg dat je bijvoorbeeld een beetje eigenaar kan worden van Disney wanneer je naar een nieuwe Disney film gaat kijken. Of Coca-cola, McDonalds, tanken bij Shell, …

Je kan ze ook al leren over spreiding. Leer ze dat ze niet alle geld in 1 bedrijf moeten steken, dat ieder bedrijf wel iets kan overkomen. Meerdere bedrijven zorgen voor minder risico. Leer ze ook dat ‘snel rijk worden’ een illusie is. Laat ze met hun eigen centen meedoen met de lotto. Zo zullen ze leren dat de kans op winst bijzonder klein tot onbestaande is.

14 tot 18 jaar

Na enige kennis te hebben van wiskunde, kan je de kinderen leren over de kracht van samengestelde interest. Leer ze dat geld, geld kan opbrengen. Leer ze dat de kracht van samengestelde interest steeds sneller werkt omdat steeds meer geld meer geld gaat opbrengen.

Met de regel van 72 kan je leren hoe ze hun geld kunnen verdubbelen. Deel 72 door het rendement per jaar en je weet hoeveel jaar je nodig hebt om je geld te verdubbelen. Bijvoorbeeld: een rendement van 7% per jaar verdubbelt je geld na 10 jaar (72 : 7 = 10).

Leer ze ook dat inflatie hetzelfde werkt, maar dat het je geld minder waard maakt in plaats van meer. Zo kan je ze leren dat ze koopkracht verliezen wanneer hun geld minder opbrengt dat inflatie.

Ervaring met de aandelenmarkt kan je ze laten opdoen via een virtuele portefeuille. Begin best met bekende aandelen uit het dagelijkse leven. Creëer een of meerder portefeuilles per thema. Zo kan je ze laten zien welk systeem werkt en welk systeem minder of niet werkt.

+ 18 jaar

Hier kan je echt geld aan het werk zetten. Begin met een deel van het geld dat ze verdienen tijdens de vakanties of weekends te beleggen. Geef advies in goede tijden maar vooral ook in slechte tijden. Leg uit waarom aandelen dalen of stijgen. Leer ze dat regelmatig beleggen meer oplevert dan in een keer een volledig bedrag te beleggen. Zorg dat ze niet de fouten maken die jij ongetwijfeld wel hebt gemaakt.

Bron: Time Money