Je zal ongetwijfeld al gelezen of gehoord hebben dat Apple van de Europese Commissie een monsterboete heeft gekregen van maar liefst €13 miljard. Deze boete komt er omdat Apple miljarden belastingen heeft ontweken volgens de Commissie. Apple is echter lang niet het enige bedrijf dat zo werkt. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk?
Er zijn er die zeggen dat Apple de “double Irish with a Dutch sandwich” strategie heeft uitgevonden. Om duidelijk te zijn, Apple overtreedt geen enkele wetgeving, het maakt gebruik van bestaande belastingregels.
Het begint allemaal in Ierland.
De ‘double’ Iris is een referentie naar de Ierse belastingcode. Een bedrijf gevestigd in Ierland kan vennootschapsbelastingen vermijden wanneer het ‘centraal management en controle’ in een andere Staat ligt. Je kan dus bijvoorbeeld een bedrijf oprichten op de Emerald eilanden, waardoor je gebruik kan maken van de belastingschaal van 12,5% en een Europese domicilie. Een ander bedrijf ligt in Ierland, maar heeft zijn operationele basis in een belastingparadijs zoals de Kaaimaneilanden of Bermuda.
Het 2e bedrijf bezit de intellectuele eigendommen, zoals patenten of trademarks. Het eerste bedrijf ontvangt de omzet van de niet-Amerikaanse activiteiten. Maar dit bedrijft betaalt een groot deel van zijn omzet aan het 2e bedrijf onder de vorm van licenties en royalties. Het Ierse bedrijf boekt op die manier amper winst terwijl het bedrijf in Bermuda geen belastingen moet betalen.
Perfectioneren met Nederland.
De ‘dutch sandwich’ komt erbij wanneer een 3e bedrijf wordt gevestigd in Nederland. Nederland belast geen buitenlandse geldtransfers. Hierdoor kan men de ‘Ierse winst’ verder afromen met een Nederlandse holding als tussenpersoon.
(klik om te vergroten)
In 2013 kreeg de Ierse belastingcode een update waardoor de Irish Double niet meer mogelijk is … voor nieuwe bedrijven. Reeds gevestigde bedrijven kunnen nog steeds van het voordeel genieten tot 2020.
De beslissing van de Europese Commissie heeft dan ook niets te maken met het overtreden van bepaalde wetten. De Commissie is het niet eens met de belastingstructuur in Ierland. Apple zal dan ook meer dan waarschijnlijk in beroep gaan. Het krijgt daarbij zelfs de steun van de Ierse overheid die probeert om de grote bedrijven nog tot 2020 in zijn land te houden.
Bron: Fool