Rijk worden met weinig geld

Wie al zijn inkomsten optelt die men verdient in een leven, zal meer dan waarschijnlijk boven het miljoen uitkomen. Toch worden maar weinig mensen miljonair. Wat je doet met je geld wanneer het door je handen gaat, bepaalt dus in grote mate de rijkdom die je vergaart.

Enkele kleine veranderingen in de omgang met geld kunnen dan ook een wereld van verschil maken, zelfs met een klein salaris. Dit zijn alvast 5 nuttige tips.

# 1. Je moet anders denken

Na belastingen en vaste kosten, blijft er voor veel mensen niet al te veel meer over. Sparen voor later lijkt dan ook nutteloos. Maar om rijkdom op te bouwen, zal je op de een of andere manier toch geld moeten sparen. Geef niet uit wat er overblijft en spaar de rest, maar spaar eerst een vast bedrag per maand en geef uit wat er dan nog overblijft. €50 per maand bijvoorbeeld lijkt niet veel, maar dat is €600 per jaar of €6.000 per decennia. Zo kom je toch al gemakkelijk aan €20.000. Dit is dan zonder interest of kapitaalwinst door beleggingen.

# 2. Maak een plan

Wat wil je doen met je geld? Wat wil je bereiken? Wil je sparen voor een extra inkomen, een extra pensioenkapitaal, een noodfonds aanleggen … of wil je sparen om een wereldreis te maken. Experts raden aan dat je een 5-jarenplan maakt en dat je tussentijdse doelen stelt om je plan te realiseren.

# 3. Creëer je eigen regels

Geef je veel te veel geld uit aan een nieuwe handtas of nieuwe elektronische gadgets? Dan wordt het tijd om enkele regels te creëren. Je kan bijvoorbeeld voor jezelf uitmaken om nog maximaal €75 te betalen voor een paar nieuwe schoenen. Of je geeft maximaal €50 uit als je uit gaat eten. Deze regels zorgen niet alleen voor minder uitgaven, het helpt je ook om gemakkelijker beslissingen te nemen. Te duur is dan gewoon out-of-the-question.

# 4. Weet wat er binnen komt en wat er buiten gaat

De meeste mensen volgen hun inkomsten en uitgaven niet op. Nochtans moet je weten wat er met je geld gebeurt als je wilt ingrijpen. Weet waar je geld naartoe gaat in plaats dat je jezelf afvraagt waar het gebleven is. Er zijn verschillende manieren om een budget bij te houden. Je kan dat manueel doen of een app voor installeren. Mogelijkheden genoeg, maak er gebruik van om je geldstroom in kaart te brengen.

# 5. Verhoog je inkomsten

Veel mensen denken dat rijk worden door te sparen voornamelijk komt door de kosten te verminderen. Maar net zo belangrijk is om je inkomsten te verhogen. Wie zijn inkomsten kan laten stijgen zonder dat de kosten verhogen, gaat automatisch meer financiële ruimte creëren. Ga op zoek naar verschillende inkomstenbronnen en probeer geld te verdienen in je slaap. Wie geen geld verdient in zijn slaap, zal werken tot hij sterft. Bron: Business Insider