oil-oliemarkt

Aan het begin van dit beursjaar waren de meeste waarnemers het er wel over eens dat de oliemarkt wel eens een gouden tijd tegemoet zou kunnen zien. In het jaar 2016 werd er immers een stevige bodem neergezet en ook de fundamentele aspecten zouden een prijsstijging ondersteunen. Toch ziet het plaatje er vandaag de dag compleet anders uit.

De afgelopen twee handelsweken heeft de olieprijs een flinke pas op de plaats moeten maken. De olieprijs wist zelfs voor het eerst sinds december 2016 weer onder de 50 dollar per barrel te komen. Deze prijsdaling was met name te danken aan de toegenomen olieproductie in Amerika en Saoedi-Arabië. Ondanks het gesloten OPEC-akkoord lijken dus niet alle olielanden het met elkaar eens te zijn.

De oliemarkt heeft het moeilijk

sentiment-oliemarkt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ASR Ltd, is te zien dat de prijsdaling bij de olieprijs een groot effect heeft gehad op het sentiment. Terwijl we een maand geleden nog te maken hadden met een ‘extreem optimistische’ stemming, heerst op dit moment een ‘extreem pessimistische’ stemming.

Deze grafiek laat perfect zien hoe snel het sentiment op de markten kan draaien. De olielanden zullen de koppen weer bijeen moeten steken om een einde te maken aan de schommelingen binnen de oliemarkt. Voorlopig kan de olieprijs nog wel even onder druk blijven staan.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>