Nicolas Darvas was een danser in de jaren ’50. Naast zijn passie voor dansen, had hij ook een voorliefde voor beleggen. Op zijn eigen manier slaagde hij erin miljonair te worden, zijn geld te verliezen en opnieuw miljonair te worden. Dit zijn de lessen die we uit dit uitzonderlijk verhaal kunnen trekken.
De Hongaarse student Nicolas Darvas ontvluchtte zijn land tijdens WOII en ging naar de Verenigde Staten. Maar zijn carrière als trader begon pas echt aan een hoge vlucht toen hij zo ver mogelijk van Wall Street was.
Zijn broker stuurde een kopie van het zakenblad Barron’s naar de plaatsen waar hij moest optreden. Tegen de tijd dat hij het kon lezen, was de informatie echter al achterhaald. Maar daar ligt vreemd genoeg de basis van zijn succes.
Wanneer hij aandelen kocht of verkocht, stuurde Darvas een telegram naar zijn broker. Dit was dus totaal iets anders dan de snelle internetverbindingen van vandaag.
En toch slaagde Darvas erin om miljonair te worden. Hij hield eigenhandig grafieken bij van interessante aandelen. Hij tekende ‘vierkanten’ op de grafieken en wanneer een aandeel uit een ‘vierkant’ brak, stuurde hij een telegram om het aandeel te kopen.
Zo verdiende hij ‘gemakkelijk’ $2 miljoen. Hij was dan ook in staat om zich af te sluiten van alle afleidingen en ruis die er zijn door dagelijks naar de nieuws- en beursberichten te kijken.
Terug in New York ging zijn verhaal de ronde, maar Nicolas Darvas kon zijn immense succes niet meer herhalen. Door constant informatie te krijgen van kranten, zijn broker en andere beleggers raakte Darvas in de war. Zijn systeem werkte niet meer.
Daarop vertrok de Hongaar opnieuw, weg van Wall Street en weg van alle nieuwsberichten. Zijn broker mocht alleen nog maar de beurskoersen doorsturen. En het werkte opnieuw. Darvas behaalde opnieuw successen. Hij schreef zijn verhaal uit in het boek “How I Made $2,000,000 in the Stock Market”.
We kunnen 3 lessen trekken uit het succes van Nicoals Darvas:
# 1. Volg een eenvoudig systeem
Darvas gebruikte een eenvoudig systeem door aandelen te kopen die uit een consolidatie braken. Eens hij dit systeem ontwikkeld had, hield hij ook vast aan dat systeem.
# 2. Langzaam en rustig opbouwen
Darvas wou Wall Street niet verslaan, hij wou gewoon geld verdienen met traden. Zijn systeem had beperkingen, maar het werkte. De schildpad won het van de haas.
# 3. Negeer afleiding
Darvas weigerde de mainstream media te volgen. Hij liet zich niet beïnvloeden door de ruis van buitenaf. Hij hield geen rekening met de mening van anderen.
Bron: Daily Reckoning