Tijdens de afgelopen maanden zijn er enkele verontrustende Duitse macrocijfers gepubliceerd. Zo werd onder andere duidelijk dat het Duitse bruto binnenlands product voor het eerst sinds lange tijd geconfronteerd werd met een krimp (afgelopen kwartaal). Vrijdag verscheen er opnieuw een tegenvallend Duits macrocijfer.

Afgelopen vrijdag werden de cijfers inzake de Duitse industriële productie gepubliceerd. En deze cijfers vielen onverwacht tegen. Terwijl economen hadden gerekend op een toename van de productie met 0,3%, wees het werkelijke cijfer richting een daling van -0,5%. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Duitse industriële productie het gehele jaar al moeite heeft om de stijgende trend vast te houden.

Zwakke Duitse economie kan gevolgen hebben voor beslissing ECB

De huidige staat van de Duitse economie heeft ook invloed op de Europese centrale bankiers. De verwachting is nog steeds dat er aan het einde van deze maand een einde zal komen aan het stimuleringspakket, maar mogelijk gooien de Duitsers roet in het eten.

Deze cijfers maken wel duidelijk dat de Duitse economie behoorlijk gevoelig is voor onstabiliteit in de wereld. Het protectionistische beleid van Donald Trump is immers niet alleen voelbaar in Azië, maar ook in Europa.